Planmessighet er ett av de fem hovedpersonlighetstrekkene i Femfaktormodellen innen trekkpsykologien.

Planmessighet måler grad av hvorvidt individer er mer eller mindre ryddige, ordentlige, organiserte, til å stole på og med høye aspirasjoner. Spesielt innen utvelgelse av personell (personellseleksjon) innen arbeids- og organisasjonspsykologi og annen anvendt personlighetspsykologi er dette trekket av interesse da de egenskapene dette trekket måler forutsier yrkesprestasjoner på tvers av mange områder.

Personlighetstesten NEO-PI-R

Personlighetstesten NEO-PI-R måler både grad av planmessighet, og måler trekkets seks underliggende fasetter. Disse er:

  1. Betenksomhet: Tenke seg om før man handler, fremfor å være brå, forhastet og ofte si noe ubetenksomt.
  2. Kompetanse: Dyktig, fornuftig og effektiv, fremfor å ha lav mestringstro og -evne.
  3. Orden: Ryddig og organisert, fremfor rotete og kaotisk.
  4. Plikttroskap: Samvittighetsfull, etisk og skrupuløs, fremfor amoralsk eller ikke til å stole på.
  5. Prestasjonsstreben: Målrettet, høye aspirasjoner, hardtarbeidende, fremfor ambisjonsløse og målløse.
  6. Selvdisiplin: Fullfører oppgaver på tross av motgang, fremfor å være prokrastinerende og lett distraherbare.

Den samlede planmessighetsskåren er derfor en oppsummering av enkeltskårene på disse seks forskjellige men samvarierende fasettene. De som er høy på planmessighet har altså mye av det som er beskrevet over, mens de som er lave på planmessighet har lite av det som beskrives over (de har altså lavere ambisjoner, er mindre ryddige og mindre til å stole på, og er mer distraherbare, kaotiske og har lavere tro på egen mestring) -- men merk at det er mulig at noen fasetter er høye og andre lavere.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Costa, Jr., P. T., & McCrea, R. R. (1995). Domains and Facets: Hierarchical Personality Assessment Using the Revised NEO Personality Inventory. Journal of Personality Assessment, 64 (1), 21-50.
  • Langvik, E., og Martinsen, Ø. L. (2015). En trekkteoretisk tilnærming til personlighet. I Kennair, L. E. O. og R. Hagen, Red. Personlighetspsykologi. Bergen, Fagbokforlaget.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg