Omgjengelighet er ett av de fem hovedpersonlighetstrekkene i femfaktormodellen innen trekkpsykologien.

Omgjengelighet, som også har blitt kalt medmenneskelighet på norsk, omfatter grad av sjenerøsitet, tillit, empati, imøtekommenhet, men også fravær av sosial konkurranse og negativ selvhevdelse. I den lave enden av skalaen finner man derfor større grad av fiendtlighet, uttrykt sinne, negativ selvhevdelse og sosial konflikt. Internasjonalt er omgjengelighet et av de trekkene folk ser etter hos kjærester i romantiske langtidsforhold.

Personlighetstesten NEO-PI-R måler både grad av omgjengelighet og trekkets seks underliggende fasetter. Disse er:

  1. Altruisme: Hjelpsom, omsorgsfull og sjenerøs, fremfor selvopptatt.
  2. Beskjedenhet: Beskjeden og ydmyk, fremfor arrogant og selvgod.
  3. Følsomhet: Sympatisk, empatisk, omsorgsfulle, fremfor å ikke bli påvirket følelsesmessig av andres lidelse.
  4. Føyelighet: Ikke sosialt konkurrerende, mild, gir seg og unnviker konfrontasjon, i motsetning til å dominere gjennom sinne og makt og negative sosiale virkemidler.
  5. Rettfremhet: Ærlig og tydelig, ikke manipulerende eller smigrende.
  6. Tillit: Stoler på og tror på andre, fremfor å være preget av mistillit og kyniske.

Den samlede omgjengelighetsskåren er derfor en oppsummering av enkeltskårene på disse seks forskjellige, men samvarierende fasettene. De som skårer høyt på omgjengelighet har altså mye av det som er beskrevet over, mens de som skårer lavt har mindre sosial sjenerøsitet og tillit, og er mer fiendtlige og manipulerende. Det er mulig at noen fasetter er høye og andre lavere.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Costa, Jr., P. T., & McCrea, R. R. (1995). Domains and Facets: Hierarchical Personality Assessment Using the Revised NEO Personality Inventory. Journal of Personality Assessment, 64(1), 21-50.
  • Langvik, E., og Martinsen, Ø. L. (2015). En trekkteoretisk tilnærming til personlighet. I Kennair, L. E. O. og R. Hagen, Red. Personlighetspsykologi. Bergen, Fagbokforlaget.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg