Personlighetstyper er en beskrivelse av en gruppe mennesker som karakteriseres av et avgrenset sett av samvarierende psykologiske egenskaper. Ofte er det slik at man enten har eller ikke har disse egenskapene, som i personlighetstypene ekstrovert versus introvert.

Faktaboks

Uttale
persˈonlighetstyper

Man kan i moderne personlighetspsykologi skille mellom personlighetstyper med personlighetstrekk. I trekktilnærmingen har man grader av ekstroversjon, som som alle andre trekk er normalfordelt i befolkningen. De fleste mennesker er derfor nemlig ikke enten ekstrovert eller introvert, men befinner seg midt på skalaen. Typetilnærmingen foretar en overfladisk grovsortering basert på enten/eller-tenkning, fremfor gradstenkning. Det å presse de fleste mennesker, som er middels på et trekk inn i grupper basert på ytterpunktene på skalaen er ikke meningsfullt, og det vil da også fort variere hvor man havner fra test til test. Typebaserte personlighetstester gir derfor mindre treffsikre beskrivelser av personligheten til mennesker sammenlignet med mer vitenskapelige trekkbaserte tester.

Noen typeinndelinger er veldig mye brukt i organisasjonssammenheng og bør frarådes, da de ikke gir gode grunnlag for verken intervensjon eller selvforståelse. Noen populære bøker baserer seg på en enda mer forenklet inndeling (for eksempel basert på farger).

Det anbefales at man går bort fra å bruke typetilnærmingen til personlighet, og baserer både måling og konseptualisering av individuelle forskjeller i personlighet på en trekktilnærming, og bruker tester tilpasset måling av trekkdimensjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg