Permitteringslønnsloven er en norsk lov som pålegger arbeidsgiver plikt til å betale permitteringslønn ved permitteringer. Lønnsplikten gjelder i arbeidsgiverperioden, som (fra 1. mars 2022) er 15 dager. Etter denne perioden kan arbeidstaker ha rett til dagpenger (arbeidsledighetstrygd).

Faktaboks

Fullt navn
Lov om lønnsplikt under permittering
Kortnavn
Permitteringslønnsloven
Trådt i kraft
01.10.1990
Lovdata-ID
NL/lov/1988-05-06-22

Loven ble vedtatt i 1988 i forbindelse med at antallet permitteringer hadde vært høyt over flere år, og lovgiver var bekymret for at permittering uten en periode med lønnsplikt for arbeidsgiver ga bedriftene mulighet til å velte lønnskostnader over på arbeidsledighetstrygden.

Lovens innhold

Adgang til permittering

Adgangen til permittering og vilkårene for dette fremgår av en rekke tariffavtaler. Loven inneholder ikke bestemmelser om adgangen til permittering, men bare bestemmelser om lønn til dem som er permittert.

Det er ingen lovbestemmelse, verken i denne loven eller andre lover, som gir uttrykkelig adgang for arbeidsgiveren til å permittere ansatte. Permitteringslønnsloven forutsetter imidlertid at det finnes en slik adgang.

Midlertidig virkemiddel

Permittering innebærer ikke oppsigelse. Loven forutsetter at permittering er et midlertidig virkemiddel ved reell driftsinnskrenkning og driftsstans for bedriften. Ordningen skal ikke brukes til å sanksjonere en arbeidstaker eller rokke ved arbeidsforholdet for øvrig. En delvis permittering forlenger også arbeidsgivers lønnsplikt utover lovens normalramme.

Lovens bestemmelser

Permitteringslønnsloven er en kort lov. I § 1 defineres permittering som det «at arbeidstaker midlertidig fritas for arbeidsplikt i forbindelse med driftsinnskrenkning eller driftsstans, enten dette bestemmes ensidig av arbeidsgiver eller ved avtale i det enkelte tilfelle». Det heter også at ikke bare fritak for arbeidsplikt i en sammenhengende periode omfattes av loven.

Også innføring av redusert arbeidstid er permittering. Dette kalles delvis permittering.

I § 2 er det en ufravikelighetsbestemmelse til fordel for arbeidstakerne som blir permittert. Den lyder: «Loven her kan ikke fravikes til skade for arbeidstaker med mindre det er særskilt fastsatt at en bestemmelse kan fravikes ved tariffavtale.»

I § 3 står selve bestemmelsene om lønnsplikt. Her bestemmes det at arbeidsgiver har plikt til å betale de permitterte lønn og annet arbeidsvederlag i de første 15 dagene av permisjonen. Dette kalles arbeidsgiverperioden. Det er et unntak for de tilfellene hvor permitteringen skyldes «brann, ulykker og naturomstendigheter». Da gjelder det ingen arbeidsgiverperiode og derfor ikke lønnsplikt for arbeidsgiver. Unntaket for naturomstendigheter gjelder ikke for ordinære klimamessige svingninger gjennom året og heller ikke for økning i den globale oppvarmingen fra år til år. Ekstreme, unormale klimasvingninger kan imidlertid komme inn under unntaket.

Det framgår også av § 3 at etter arbeidsgiverperioden er arbeidsgiveren fritatt fra lønnsplikt ved permittering i 26 uker i løpet av en periode på 18 måneder. Dette kalles fritaksperioden.

I § 4 er det bestemmelser om beregning av permitteringslønnen. Beregningsgrunnlaget er det samme som beregningsgrunnlaget for sykepenger etter folketrygdloven.

Historikk

Loven ble vedtatt i 1988 for å motvirke de helt kortsiktige eller svært langvarige permitteringene i arbeidslivet. Da regjeringen Brundtland framla forslag til loven, pekte den på at antallet permitteringer de siste årene hadde ligget svært høyt. Dette skyldtes dels sedvane og dels tariffavtaler. Lovgiverne, det vil si regjeringen og Stortinget, fryktet at permittering uten arbeidsgiverperiode ga bedriftene mulighet til å velte bedriftens lønnskostnader over på arbeidsledighetstrygden. Man ønsket derfor å unngå at bedriftene skulle bruke permittering som et budsjettmessig middel ved å omgå lønnsforpliktelser overfor arbeidstakerne.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg