arbeidsledighetstrygd

Artikkelstart

Arbeidsledighetstrygd er en statlig trygdeordning som skal kompensere for bortfall av arbeidsinntekt og dermed sikre arbeidsføre personer en inntekt i tilfeller hvor de ufrivillig er arbeidsledige.

Faktaboks

Også kjent som
arbeidsløshetstrygd

For å ha rett til dagpenger under arbeidsløshet må man være medlem av Folketrygden og bo eller ha opphold i Norge (med unntak av særregler ved opphold i EØS-land). I tillegg må man være arbeidsfør, arbeidstiden må være redusert med minst 50 prosent uten egen skyld og man må være registrert ved den offentlige arbeidsformidlingen som reell arbeidssøker.

Dagpengene beregnes ut i fra et gjennomsnitt av de tre siste års inntekt. Trygde- og arbeidsperioder i de fleste europeiske land kan på visse vilkår gi rett til dagpenger i Norge. Selvstendig næringsdrivende har i prinsippet ikke mulighet til å motta dagpenger.

Fra 1908 ga stat og kommune tilskudd til godkjente, frivillig opprettede arbeidsløshetskasser, mens det i 1939 ble etablert en generell offentlig arbeidsledighetstrygd. Fra 1971 ble arbeidsledighetstrygden inkorporert i Folketrygden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg