Vill nymfekakadu i Wanjarri Nature Reserve, Western Australia. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

nymfekakadu

Vill nymfekakadu drikker i Queensland, Australia.

Nymfekakadu
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Nymfekakadu, tidligere kjent som nymfeparakitt, er en fugleart i kakadufamilien. Den kommer fra Australia og er velkjent som burfugl.

Faktaboks

Uttale
nˈymfekakadˈu
Også kjent som
nymfeparakitt Nymphicus hollandicus engelsk: cockatiel

Beskrivelse

Nymfekakaduen er cirka 30 centimeter stor, inklusiv den lange halen. Det er en fargerik fugl som i vill tilstand er grå med hvite flekker på vingene, og gult hode med røde kinn. I fangenskap kan den ha andre farger.

Næring

Nymfeparakitten er tilpasset frødiett, men kan også spise annen type føde. Den opptrer ofte i flokker på noen hundre fugler som søker etter næring i åpne områder.

Formering

Nymfeparakitten holder sammen i par hele året. De hekker i hulrom i trær i august til desember der de legger fra fire til sju egg som ruges i opptil tre uker. Ungene klarer seg selv etter fire til fem uker.

Utbredelse og forekomst

Nymfeparakitten hører naturlig hjemme i Australia, gjerne ved våtmarker, men også i tørre områder med spredte busker. Bestanden er livskraftig.

Burfugl

Etter undulaten er nymfekakaduen vår vanligste burfugl. Den kom til Europa med båt sammen med undulaten for første gang rundt 1840 og ble raskt et populært kjæledyr. Den er sosial og lett å få til å formere seg i fangenskap.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg