pademelon

Rødhals-pademelon er en mindre kenguru som kan veie opptil ni kilo. Den lever i skoger.
Thylogale thetis

Pademeloner er en slekt pungdyr i kengurufamilien. Det finnes seks arter som lever i Australasia. De er nokså små kenguruer som lever i skog.

Faktaboks

Uttale
pademelˈoner
Etymologi

navnet pademelon stammer fra den australske urbefolkningens navn paddymalla

Også kjent som

slekten Thylogale

Beskrivelse

Alle de seks artene er temmelig like i utseende, men det er forskjeller i størrelsen. Hanner er også større enn hunner. Hos den største arten kan hannen veie inntil tolv kilo, mens hunnen er litt mindre og veier inntil ti kilo. Hos den minste arten er vektene inntil henholdsvis sju og fire kilo. Pademeloner har lange og kraftige bakbein og korte frambein. Halen er kortere enn kroppen. Pelsfargen er grå, gråbrun eller mørkebrun, men med rødlige felt på lårene, kroppssidene og, hos noen arter, over skuldrene.

Levevis

Pademeloner lever hovedsakelig i fuktige skoger, deriblant regnskog, men enkelte arter lever også i tørre skoger og på grassletter. De spiser gress, urter og blader, også litt sopp. Planteføden kan være ganske variert. De fleste arter er hovedsakelig nattaktive, men kan også være aktive om dagen. Deres lille størrelse gjør at de lett hopper rundt i tett skog. Hunnen får bare én unge i kullet, som kan oppholde seg 6–7 måneder i pungen. Ungen avvennes 6–8 måneder gammel (se for øvrig kenguruer).

Utbredelse og status

To arter lever i det østlige Australia, én art på Tasmania og tre arter på Ny-Guinea. De tre australske artene er klassifisert som levedyktige (LC) på rødlista. Selv om disse artene har mistet en stor del av sine leveområder, er bestandene fortsatt ganske gode. Blant de tre artene på Ny-Guinea er to klassifisert som sterkt truet (EN) og én som sårbar (VU). Jakt og habitatødeleggelse er de største truslene her.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Eldridge, M.D.B. & Coulson, G.M. (2015). Family Macropodidae (kangaroos and wallabies). S. 630-735 i: Wilson, D.E. & Mittermeier, R.A. (red.). Handbook of the mammals of the world. Vol. 5. Monotremes and marsupials. Lynx Edicions, Barcelona.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg