Det gylne triangel, betegnelse for et landområde i Sørøst-Asia hvor en stor del av verdens illegale opium og heroin ble produsert gjennom store deler av det 20. århundre. Området omfatter vanskelig tilgjengelige fjelltrakter i Thailand, Laos og Myanmar, der disse lands grenser støter sammen. «Triangelet» er et innfløkt etnisk lappeteppe; her finnes nærmere 40 forskjellige minoriteter med mange ulike språk og kulturformer. Området har ingen klar geografisk avgrensning.

Flere minoritetsfolk har opiumdyrking som en betydelig næringsvei, i første rekke shan, wa og kokang. Foruten å være en viktig grøde, har opium fra dette området bidratt til å finansiere kriger og etniske konflikter. En stor del av opiumproduksjonen er blitt videreforedlet til heroin innen området, for så å bli smuglet ut. Området er dermed også blitt trukket inn i internasjonale konflikter, noe som stedvis har ført til nedbrytende avhengighet og ødelagt lokale tradisjoner. I Myanmars område av triangelet har etniske separatistarmeer og opiumkrigsherrer, bl.a. «Opiumkongen» Khun Sa, gjennom årtier vært i væpnet konflikt med sentralregjeringen.

Frem til 1997 var Myanmar verdens største produsent av opium (59 %); av dette kom størstedelen fra Det gylne triangel. På sin side av grensen gjennomførte Thailand i 1990-årene omfattende sivile og militære tiltak som brakte narkotikaproduksjonen ned i under én prosent. Laos' andel på 5 % av verdensproduksjonen i 1997 har siden vært synkende. Også Myanmar har satt i verk tiltak, men enkelte narkotikabosser synes å kunne fortsette som før. Mens opiumproduksjonen har minket kraftig siden tusenårsskiftet, synes en massiv produksjon og eksport av metamfetamin fra Myanmars område å ha vokst til et kanskje enda større problem.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.