Det gylne triangel

Gylne triangel er navnet på et fjellområde der Myanmar, Thailand og Laos har felles grense. Hmong-folket dyrker her valmuer for fremstilling av opium og heroin. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Det gylne triangel, betegnelse for et landområde i Sørøst-Asia hvor en stor del av verdens illegale opium og heroin ble produsert gjennom store deler av det 1900-tallet. Området omfatter vanskelig tilgjengelige fjelltrakter i Thailand, Laos og Myanmar, der disse landenes grenser støter sammen. «Triangelet» er et innfløkt etnisk lappeteppe; her finnes nærmere 40 forskjellige minoriteter med mange ulike språk og kulturformer. Området har ingen klar geografisk avgrensning.

Faktaboks

etymologi:
engelsk Golden Triangle

Flere minoritetsfolk har opiumdyrking som en betydelig næringsvei, i første rekke shan, wa og kokang. Foruten å være en viktig grøde, har opium fra dette området bidratt til å finansiere kriger og etniske konflikter. En stor del av opiumproduksjonen er blitt videreforedlet til heroin innen området, for så å bli smuglet ut. Området er dermed også blitt trukket inn i internasjonale konflikter, noe som stedvis har ført til nedbrytende avhengighet og ødelagt lokale tradisjoner. I Myanmars område av triangelet har etniske separatistarmeer og opiumkrigsherrer, blant andre «Opiumkongen», Khun Sa, gjennom årtier vært i væpnet konflikt med sentralregjeringen.

Frem til 1997 var Myanmar verdens største produsent av opium (59 prosent); av dette kom størstedelen fra Det gylne triangel. På sin side av grensen gjennomførte Thailand i 1990-årene omfattende sivile og militære tiltak som brakte narkotikaproduksjonen ned i under én prosent. Laos' andel på 5 prosent av verdensproduksjonen i 1997 har siden vært synkende. Også Myanmar har satt i verk tiltak, men enkelte narkotikabosser synes å kunne fortsette som før. Mens opiumproduksjonen har minket kraftig siden tusenårsskiftet, synes en massiv produksjon og eksport av metamfetamin fra Myanmars område å ha vokst til et kanskje enda større problem.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg