Workshop i Earthkeepers Foundation

Nysjamanistisk workshop med trommer og dans.

Nysjamanisme er en fellesbetegnelse for ulike videreføringer og nyfortolkninger av tradisjonell sjamanisme i vår tid. Nysjamanisme kan forstås som en form for nypaganisme, idet man forsøker å gjenopplive førkristne religioner. Nysjamanisme er en betydelig retning på det nyreligiøse feltet.

I nysjamanistiske miljøer forholder noen seg til dette som en religion, idet de har et sjamanistisk verdensbilde med guder, ånder og parallelle verdener. Andre forholder seg til nysjamanisme som en teknikk de kan kombinere med andre teknikker, og fortolker guder og kraftdyr som for eksempel symboler for naturkrefter eller arketyper.

Den viktigste praksisen i nysjamanismen er trommereise. Trommereisen kan forstås som en dagdrøm eller fantasireise, som en reise innover i seg selv, som et terapeutisk virkemiddel, som et reelt møte med åndelige vesener eller som en religiøs erfaring. Gjennom tromming og bruk av rytme og eventuelt andre hjelpemidler kommer sjamanen i transe, og en møter for eksempel et kraftdyr som en kan føre en samtale med eller motta kraft og innsikt fra.

Litteratur

En klassisk religionshistorisk tekst om sjamanisme er Mircea Eliades Shamanism. Archaic Techniques of Ecstasy (1964), og boka som representerer startpunktet for nysjamanismen, er Michael Harners The Way of the Shaman. A Guide to Power and Healing (1980). På sitt vis har også Carlos Castanedas bøker om den indianske trollmannen Don Juan hatt betydning for utviklingen av nysjamanismen, se for eksempel Journey to Ixtlan. The Lessons of Don Juan (1972). En norsk forfatter og kursholder er Ailo Gaup, se for eksempel Trommereisen (1988, roman) og Sjamansonen (2006).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg