Leni Riefenstahl

Faktaboks

Leni Riefenstahl
Helena Bertha Amalie Riefenstahl
Uttale
rˈi:fənʃta:l
Født
22. august 1902, Berlin
Død
8. september 2003, Pöcking, Bayern

Leni Riefenstahl. Stillbilde fra filmen om de olympiske leker i Berlin, 1936.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Leni Riefenstahl var en tysk dokumentarfilmskaper.

Hun begynte som danser, og filmdebuterte i Arnold Fancks Der Heilige Berg (1926), en av tidens populære «høyfjellsfilmer». Hennes regidebut med en lignende film, Das blaue Licht (1932), gjorde inntrykk på Adolf Hitler, som ga henne i oppdrag å lage propagandafilmen Sieg des Glaubens (1933).

Den banet veien for hennes neste film, den berømte og beryktede Triumph des Willens (Viljens triumf, 1935) som ble tatt opp på nazistenes rikspartidager i Nürnberg 1934. Filmen er suggererende i sin form, og formidler en kollektiv hyllest av Hitler. Riefenstahls to dokumentarfilmer om de olympiske leker i Berlin i 1936, Olympia – Fest der Völker (1938) og Olympia – Fest der Schönheit (1938), er mer idealiserte fremstillinger av menneskekroppen i idrettslig utfoldelse enn reportasjer fra lekene.

Etter andre verdenskrig ble Riefenstahl anklaget for medvirking til nazismens forbrytelser, men hun ble frikjent i 1954. Hun fikk imidlertid ikke innpass i filmbransjen igjen. I 1970-årene utga hun fotobøker om nuba-folket i Sudan, og selvbiografien Memoiren ble utgitt i 1987. Hennes siste film, Impressionen unter Wasser (2002), var et resultat av 30 års opptak under vann, hovedsakelig fra Papua Ny-Guinea.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg