Leap Into the Void

Yves Klein, Le Saut dans le Vide («spranget ut i tomrommet»), fotomontasje, 1960. Klein var en av grunnleggerne av nouveau réalisme-bevegelsen. Le Saut dans le Vide er et uttrykk for frihet og overgivelse.

Av /Yves Klein.
Lisens: CC BY NC 2.0

Nouveau réalisme er en retning og en kunstnerisk bevegelse innen fransk etterkrigskunst. Retningen blir regnet både som en videreføring av dadaismen og som et motsvar til den amerikanske popkunsten.

Faktaboks

Etymologi

fransk 'nyrealisme'

Realisme-begrepet viser i denne sammenhengen til at kunstnerne benyttet teknikker og visuelle uttrykk nært knyttet til eller hentet fra virkelighetens bilder og gjenstander. I likhet med beslektede kunstneriske bevegelser i USA og Europa ville man komme nærmere dagliglivets erfaringer, i motsetning til det abstrakte maleriets lyriske idealisme.

Betegnelsen nouveau réalisme ble første gang brukt av kunstkritikeren Pierre Restany i 1960. Han regnes sammen med Yves Klein som bevegelsen grunnlegger. Blant kunstnerne som var knyttet til bevegelsen var Jean Tinguely, Jacques Villeglé, Niki de Saint Phalle og Raymond Hains. Kunstnerne benyttet teknikker som collage, décollage og assemblage, og gjorde utstrakt bruk av readymade-objekter og appropriert materiale fra den kommersielle verden som kunstneriske virkemidler.

Som gruppe besto nouveau réalisme-bevegelsen et tiår og ble oppløst i 1970.

Nouveau réalisme skal ikke forveksles med kunstretninger som 1920-årenes nyrealisme og nysaklighet i maleriet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg