Yves Klein

Faktaboks

Yves Klein
Uttale
klɛ
Født
28. april 1928, Nice, Frankrike
Død
6. juni 1962, Paris, Frankrike

Yves Klein. Avtrykk, 1962. Akryl, 57,5 x 105 cm. Henie-Onstad Kunstsenter, Høvikodden.

© /KF-arkiv ※.
Lisens: Vernet verk

Artikkelstart

Yves Klein var en fransk kunstner.På grunn av sin idérikdom og hans integrasjon av de forskjelligste materialer og teknikker blir Klein regnet som en av de betydeligste forløpere og teoretikere for utviklingen av kunsten i Vesten etter 1960.

I 1950 holdt han sin første separatutstilling med monokrome (ensfargede) malerier. I 1958 vakte han skandalepreget sensasjon med en utstilling kalt Le Vide (tomheten), en utstilling som bestod av et tomt galleri med hvite vegger (Galerie Iris Clert i Paris). Fra samme år eksperimenterte han med bilder laget som avtrykk av nakne kvinnekropper påført blåmaling, det han kalte anthropometries. I 1960 vakte han igjen oppsikt, denne gang med en demonstrasjon av hvordan anthropometriene hans ble til: Nakne kvinner innsmurt med blåmaling drog hverandre over lerreter lagt på gulvet; «forestillingen» ble akkompagnert av hans egen Symphonie monotone, der én note ble holdt i ti minutter, etterfulgt av ti minutters stillhet.

Klein utarbeidet også teorier om luftarkitektur og tegnet ildfontener og ild-vann-fontener. I Galerie Iris Clert stilte han også ut svamper. I 1960 laget han sine første cosmogonies (malerier utformet av vann, vind o.l.), og året etter begynte han med ildmalerier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg