Melkesekresjon er utskillelse av melk fra hunnpattedyrets melkekjertler.

Den foregår i melkekjertelens epitelceller som danner innerveggen av de små melkealveolene. Hver epitelcelle er utstyrt med alle de enzymene som er nødvendige for dannelsen av både melkeproteiner, melkefett og melkesukker (laktose). Råstoffene til dannelsen av disse melkebestanddelene importerer cellene fra blodet.

Blodets aminosyrer brukes i proteinsyntesen. Blodets triglyserider og frie fettsyrer er råstoffene for dannelsen av melkefettet. Blodsukkeret (glukosen) omdannes i epitelcellene til disakkaridet laktose. De ferdige produktene utskilles til hulrommene i alveolene, hvorfra de fraktes videre gjennom kanalsystemene til melkekjertelens større hulrom under nedgiingsprosessen (se nedgiing). Det er beregnet at hver enkelt epitelcelle i melkekjertelen hos geit kan danne om lag 4 millioner molekyler av melkefett og et lignende antall molekyler laktose per sekund.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg