Natriumhydrogensulfitt er en kjemisk forbindelse som er et natriumsalt av svovelsyrling. Det brukes blant annet som tilsetningsstoff i matvarer.

Faktaboks

Også kjent som

natriumbisulfitt

sodium acid sulfite

sodium bisulfite

sodium hydrogen sulfite

natriumhydrogensulfitt [CAS-nr. 7631-90-5]

Uttale
nˈatriumhydrog'ensulfˈitt
Kjemisk formel
NaHSO3
Tilstand
fast stoff

Bruk i mat

Sulfitter er mye brukt som konserveringsmidler og antioksidanter i matvarer. Dette gjelder også natriumhydrogensulfitt, som har kodenummer E 222.

Svoveldioksid (E 220) og sulfitter (E 221–E 224, E 226–E 228), er tillatt brukt i ulike mengder i blant annet skrelte poteter, most løk og hvitløk, kjeks, frukt og grønnsaker i lake, tørka frukt, sennep, mjød, øl og vin, potetbasert snacks og i sago- og byggryn. Det er også tillatt å bruke frukt behandla med svoveldioksid og sulfitter i syltetøy og andre bearbeida frukt-produkter.

Mattrygghet

Svoveldioksid og sulfitter er omdiskuterte i bruk, men er mye brukt fordi de hindrer mat fra å bli brun og uappetittlig eller ødelagt når den oppbevares. Råtten og muggen mat er skadelig å spise, og svoveldioksid og sulfitter hindrer dette.

Se også egen artikkel om sulfittoverfølsomhet.

Kjemiske egenskaper

Natriumhydrogensulfitt har sterke reduserende egenskaper. Forbindelsen blir brukt som reduksjonsmiddel, som blekemiddel, konserveringsmiddel og desinfeksjonsmiddel, blant annet i tekstil-, papir-, næringsmiddel-, garveri- og gjæringsindustrien, for fotografiske formål, som tilsetning til silofôr med mer.

Natriumhydrogensulfitt er et hvitt krystallinsk pulver. Det er lettløselig i vann og lager ei sur løsning. Det er svakt løselig i alkohol.

Grenseverdi for natriumhydrogensulfittforurensning i arbeidsmiljøet er 5 milligram per kubikkmeter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg