Salix myrsinites

Myrtevier har blankt grønne blader og de brune fjorårsbladene sitter fortsatt på. Besstrond i Vågå.

Myrtevier er en liten buskforma art i vierfamilien. Denne vieren finnes i åstrakter og fjelltrakter på baserik grunn i store deler av Norge. Karakteristisk for myrtevier er de stive og blankt mørkegrønne bladene, samt at fjorårets brune blader sitter igjen på buskene.

Faktaboks

Etymologi
Fra latin for "som ligner myrt".
Vitenskapelig navn
Salix myrsinites
Beskrevet av
Carl von Linné
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Utseende

Myrtevier
Myrtevier med fjorårsblader nedenfor sesongens nye blader. Her ses også de små, spisse tennene i bladkanten. Tingsva, Vårstigen, Oppdal.
Myrtevier
Lisens: CC BY SA 3.0

Buskene blir som regel opptil en meter høye. Årskvister er kastanjebrune og blanke. De noe eldre kvistene er gråbrune. Akselbladene er lansettforma og rundt en halv centimeter. Bladene er bredt elliptiske med små, spisse tenner i bladkanten. Bladene er stive og på oversida er de blankt grønne. Ganske enestående for norske viere er at fjorårets, visne blader sitter igjen på kvistene nedenfor årets friske blader.

Myrtevier blomster før lauvsprett. Blomsteraksene er purpurrøde og har små blader på aksstilken. Hannaksenes pollenknapper er purpurrøde før de åpner seg og gule etterpå. Hunnaksenes fruktemner er også purpurrøde. Griffelen er lang og rødbrun med purpurrøde arr. Kapslene er fiolette med hvite hår. Frøene er som hos andre viere små og har rikelig med frøull som sprer frøene med vinden når kapslene sprekker opp.

Utbredelse

Myrtevier vokser i myr og fuktig hei der grunnen er baserik. Arten er vanlig i fjellet i hele Norge der forholdene ligger til rette. Den finnes også spredt i åstrakter på sørsida av fjellet i Sør-Norge, men er sjelden på ytre deler av Vestlandet.

Myrtevier finnes i Nord-Europa og i Ural.

Reproduksjon

Myrtevier produserer nektar og oppsøkes av ulike insekter både for nektar og for pollen fra hannblomstene. I tillegg til slik insektpollinering har trolig vindpollinering en viss betydning.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Faktaboks

myrtevier
Salix myrsinites
Artsdatabanken-ID
102688
GBIF-ID
7103992

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg