Minesperring er sjøminer lagt ut for å sperre havner, farvann, havområder, og liknende.

Faktaboks

Også kjent som

minebelte

En minesperring hindrer derfor fiender og andre uvedkommende fra å innta et gitt sted, enten av frykt for minene, eller ved at de treffer en mine og havarerer.

Historikk

Blant de mest kjente minesperringene i vår historie, var den meget store Nordsjøsperringen under første verdenskrig. Britiske og amerikanske skip la ut et minebelte i Nordsjøen i 1917-18. Dette var 20 nautiske mil i bredden, og strakk seg fra Skottland i øst, og tvers over Nordsjøen til norskekysten. Det hadde en dybde fra 0-73 meter under havflaten, for å sperre for ubåter i tillegg. Denne sperringen skulle hindre fienden fra å nå ut i Atlanterhavet.

Under andre verdenskrig ble store deler av Nordsjøen minelagt. Blant annet ble hele Den tyske bukt og vestkysten av Danmark sperret. Etter krigen måtte handelsfartøy i flere år bruke mineloser.

Sjøminer fra disse minesperringene dukker fortsatt opp med jevne mellomrom langs norskekysten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg