Miljøsatellitt er en populær betegnelse på jordobservasjonssatellitter som blir brukt til innsamling av data om miljøtilknyttede forhold i atmosfæren, på havet og/eller på landjorden.

Faktaboks

Uttale
miljˈøsatellitt

Noen eksempler

Den første japanske jordobservasjonssatellitten JERS-1 (som ble skutt opp 11. februar 1992) var utstyrt med både optiske sensorer og en syntetisk aperture radar (SAR). Et av de nær-infrarøde opptaksbåndene kunne gjøre skrå opptak fremover i satellittsporet, og systemet kunne således levere avledede 3D-produkter. Samtidig kunne kombinasjonen av SAR-data og optiske data benyttes for å kartlegge avgrensninger mellom bebyggelse og områder med vegetasjon i bystrøk.

NOAA-K (NOAA 15), som ble skutt opp 13. mai 1998, var den første i en ny generasjon av dette omfattende amerikanske satellittprogrammet. Den europeiske miljøovervåkingssatellitten Envisat (kom i bane 1. mars 2002) er utstyrt med ti ulike instrumenter. Lignende typer satellitter med integrerte sensorsystemer for å observere ulike forhold vedrørende globale miljømessige forhold, kalles ofte miljøovervåkingssatellitter.

Instrumentene i satellitten Aura (fra juli 2004) i NASAs EOS ( Earth Observing System ) har fem ulike instrumenter som er spesialutviklet for å skaffe uavhengige observasjoner av jordatmosfærens ozonlag, luftkvalitet og ulike klimaparametre. Kombinasjon av målinger fra instrumentene vil åpne muligheten for bedre forståelse av sammenhengen mellom stratosfærisk og troposfærisk fordeling av ozon i tillegg til transport, fysiske og kjemiske prosesser som påvirker fordelingene i disse lagene av jordatmosfæren.

Gjennom EU/ESA sitt store jordobservasjonsprogram Copernicus samler Sentinel-satellittene inn informasjon om ulike forhold for hav, atmosfære og landjorden ved hjelp av ulike radar og kamerasystemer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg