stratosfæren

Atmosfæren. Figuren viser atmosfærens fire lag og hvordan temperaturen varierer med høyden over jordoverflaten. Temperaturvariasjonen er større i sommerhalvåret (rød kurve) enn i vinterhalvåret (blå kurve).

Av /Store norske leksikon ※.
Perlemorskyer befinner seg i stratosfæren.

Stratosfæren er det laget av atmosfæren som befinner seg i en høyde på cirka 10–50 km over jordoverflaten. Stratosfæren er karakterisert ved at temperaturen stiger når høyden øker. Både i lagene under og over, henholdsvis troposfæren og mesosfæren, faller temperaturprofilen med høyden (se figur).

Faktaboks

etymologi:
av latin stratus og sfære

Temperatur og trykk

Ved den nedre grensen av stratosfæren, tropopausen, er temperaturen mellom –45 °C og –80 °C, og ved stratopausen ved 50 kilometers høyde er den 0–10 °C. Lufttrykket er cirka 200 hPa ved tropopausen, cirka 1 hPa ved stratopausen.

Sammensetning

I stratosfæren finner vi de viktigste gasstypene i prosentvis omtrent samme mengde som ved jordoverflaten, men vanndamp forekommer bare i ubetydelige mengder. Stratosfæren er skyfri, bortsett fra perlemorskyer som opptrer sporadisk på høye breddegrader.

Ozonlaget

Sporgassen ozon er meget viktig for stratosfæren. Ozon finnes hovedsakelig i ozonlaget, som ligger i en høyde på 15–40 km, med et maksimum mellom 20 km og 25 km. Selv om det dreier seg om meget små gassmengder, 0,3–0,4 mg per m3, har ozongassen i stratosfæren en avgjørende betydning for livet på Jorden, fordi den absorberer ultrafiolett stråling. Det er absorpsjonen av strålingsenergi som gir temperaturstigningen i stratosfæren.

Målinger

Målinger i stratosfæren foretas med instrumenterte ballonger, og man innhenter også data ved fjernmåling fra bakken, for eksempel med lidar, og fra satellitter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg