Atmosfære

Atmosfæren. Figuren viser atmosfærens fire lag og hvordan temperaturen varierer med høyden over jordoverflaten. Temperaturvariasjonen er større i sommerhalvåret (rød kurve) enn i vinterhalvåret (blå kurve).

Av /Store norske leksikon ※.
Perlemorskyer
Perlemorskyer befinner seg i stratosfæren.

Stratosfæren er det laget av atmosfæren som befinner seg i en høyde på cirka 10–50 km over jordoverflaten. Stratosfæren er karakterisert ved at temperaturen stiger når høyden øker. Både i lagene under og over, henholdsvis troposfæren og mesosfæren, faller temperaturprofilen med høyden (se figur).

Faktaboks

Etymologi
av latin stratus og sfære

Temperatur og trykk

Ved den nedre grensen av stratosfæren, tropopausen, er temperaturen mellom –45 °C og –80 °C, og ved stratopausen ved 50 kilometers høyde er den 0–10 °C. Lufttrykket er cirka 200 hPa ved tropopausen, cirka 1 hPa ved stratopausen.

Sammensetning

I stratosfæren finner vi de viktigste gasstypene i prosentvis omtrent samme mengde som ved jordoverflaten, men vanndamp forekommer bare i ubetydelige mengder. Stratosfæren er skyfri, bortsett fra perlemorskyer som opptrer sporadisk på høye breddegrader.

Ozonlaget

Sporgassen ozon er meget viktig for stratosfæren. Ozon finnes hovedsakelig i ozonlaget, som ligger i en høyde på 15–40 km, med et maksimum mellom 20 km og 25 km. Selv om det dreier seg om meget små gassmengder, 0,3–0,4 mg per m3, har ozongassen i stratosfæren en avgjørende betydning for livet på Jorden, fordi den absorberer ultrafiolett stråling. Det er absorpsjonen av strålingsenergi som gir temperaturstigningen i stratosfæren.

Målinger

Målinger i stratosfæren foretas med instrumenterte ballonger, og man innhenter også data ved fjernmåling fra bakken, for eksempel med lidar, og fra satellitter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg