Envisat
Illustrasjon av Envisat i bane rundt Jorden. Det er den største jordobservasjonssatellitten som er bygget.
Av .

Envisat er en jordobservasjonssatellitt som ble skutt opp av ESA i 2002. Satellitten hadde med seg en rekke instrumenter for å måle egenskaper ved både jordoverflaten, havet og atmosfæren, blant annet en avansert SAR (Syntetisk apertur-radar). Prosjektet ble avsluttet da man uventet mistet kontakten med satellitten i 2012. Satellitten hadde likevel dobbelt så lang operasjonstid som planlagt.

Faktaboks

Også kjent som

forkortelse for engelsk Environmental Satellite

Norsk industri har levert utstyr til både satellitten og bakkesegmentet, og norske forskningsmiljøer har brukt operative data i ulike vitenskapelige prosjekter.

Teknisk

Envisat ble skutt opp med en Ariane 5 bærerakett fra Kourou i Fransk Guyana. Oppskytningsmassen var på over åtte tonn, hvorav instrumentene utgjorde drøyt to tonn. Dimensjon med solcellepanelet utfoldet er om lag 25 × 10 m. Satellitten går i en solsynkron bane, i ca 770 km høyde.

Siden satellitten nå er ute av drift, er den nå å betrakte som romskrot. Den er et av de største objektene i bane, og representerer en stor andel av total romskrotmasse.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg