SAR, syntetisk apertur-radar, aktiv mikrobølgeradar som spesielt brukes ved fjernmåling fra fly og satellitter. SAR gir bilder av jordoverflaten med meget høy oppløsning; fra en satellitt typisk ned til 1 m (se fjernmåling) og fra fly typisk ned til 10 cm. I forhold til optiske overvåkningsinstrumenter har SAR-teknikken den fordel at den også gir bilder om natten når jordoverflaten ikke er solbelyst og i overskyet vær ettersom mikrobølgene trenger gjennom skyer.

Et radarbildes romlige oppløsning er bl.a. avhengig av størrelsen på radarens antenne. I SAR-teknikken vil databehandling gi inntrykk av at man har en antenne som er større enn radarantennens fysiske dimensjoner. Ved å kombinere signaler som sendes ut fra forskjellige steder etter som radaren forflytter seg, kan man få samme virkning som om signalene kommer fra en lang antenne.

Det signalet som mottas er følsomt for forandringer i refleksjonsoverflaten. Ved å utnytte den informasjon som ligger i forandring i polarisasjon av signalet (polarimetri) kan SAR brukes til å studere vegetasjon, havis, bølger, vind og havstrømmer, og til å overvåke utslipp, forurensninger og skipstrafikk.

Enda en videreutvikling av SAR-teknikken er interferometriske målinger, hvor man bruker faseskift i det mottatte signalet til å bestemme høydeforskjeller og til å danne tredimensjonale bilder (InSAR eller IFSAR). Nøyaktigheten i slike målinger er meget høy. Denne teknikken kan også brukes for å registrere små bevegeler og forskyvninger i jordoverflaten med millimeters nøyaktighet.

SAR ble først tatt i bruk i militære overvåkningsfly i 1950-årene. Den første SAR-satellitt var den amerikanske Seasat (1978). Denne er etterfulgt av bl.a. de europeiske ERS-1 og ERS-2 (1991 og 1995), den japanske JERS-1 (1992) og den kanadiske RADARSAT (1995). SAR er nå vanlig brukt i overvåkning fra fly og i satellitter for jordovervåkning og for studier av himmellegemer

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.