menora

Menora som krigsbytte

Fra Titusbuen på Forum Romanum i Roma.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Inngangspartiet til synagogen i Bonn
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Israels riksvåpen (offisielt antatt i 1948) har en menora som symbol. Les mer om våpenet

Våpen
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Menora er det hebraiske ordet for den sjuarmete lysestaken som regnes som et av jødedommens viktigste og mest kjente symboler. Den brukes både i synagogekunsten og bokillustrasjoner, på gravsteiner, rituelle gjenstander og amuletter, men jøder bruker den vanligvis ikke som tredimensjonal lysestake.

Faktaboks

Uttale
menˈora
Etymologi
av hebraisk ‘kandelaber’

Grunnen er at i henhold til Talmud skulle ingen menora være etterligning av den som sto i tempelet i Jerusalem. I synagogene og i hjemmene brukes derfor den åtte-armete hanukkalysestaken, hanukkia. I senere tid har enkelte menigheter likevel begynt å bruke sjuarmete lysestaker med elektriske lys.

Med fremveksten av den politiske sionismen i begynnelsen av 1900-tallet ble menoraen valgt som symbol på jødisk selvstendighet, og den er avbildet i staten Israels riksvåpen. En kopi av Titusbuens menora står nå ved Israels nasjonalforsamling, Knesset.

Bakgrunn

En sjuarmet lysestake av gull er først beskrevet i 2. Mosebok kapittel 25, vers 31–38. Ifølge teksten skulle lysestaken, med fot og stamme, hamres ut av ett stykke rent gull, og ha tre armer (greiner) på hver side av den midtre stammen. På hver av armene skulle det være tre skåler formet som en mandelblomst, hver med knopp og blomst. På selve staken var det fire mandelformede skåler med knopper og blomster og en knopp under hvert armpar. Til lysestaken ble det laget sju oljelamper.

I kong Salomos tempel i Jerusalem skal det ha vært ti slike sjuarmete lysestaker. Ifølge bibeltekstene ble disse ødelagt da babylonerne erobret Jerusalem og ødela tempelet i 586 fvt. (2. Kongebok kapittel 24, vers 13). Da jødene kom tilbake fra det babylonske eksil, ble det bygget et nytt tempel som ble innviet omkring år 515 fvt. Dette hadde kun én gylden menora.

Etter Titus' ødeleggelse av det andre tempel i år 70 evt. er tempelmenoraens videre skjebne ukjent og omspunnet av legender. På Titusbuen i Roma ses et bilde av det som skal forestille den røvete menoraen fra tempelet i Jerusalem, men mange forskere mener bildet ikke gir et korrekt bilde av hvordan tempelmenoraen i virkeligheten så ut.

Menoraen ble deretter brukt som motiv, både i synagogekunsten og i graver helt fra første århundre evt. Den jødiske filosofen Filon knyttet menoraen til de sju planetene, til livet og tidens gang. I jødisk mystikk, kabbala, symboliserer menoraen Livets tre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg