Hanukkia
Hanukkia-staken tent på sjuende dag i hanukka. Sju lys og tjenerlyset i midten er tent, mens det åttende lyset ikke er tent.
Hanukkia
Av /Shutterstock.

Hanukkia er en åttearmet lysestake (menora) som brukes i forbindelse med den åtte dager lange jødiske festen hanukka. En hannukia skal ha åtte armer, plassert på lik linje, og ett ekstra såkalt tjenerlys (shamash) som brukes til å tenne de andre lysene. Dette plasseres i en egen holder litt høyere eller på siden av de andre åtte lysene. Både vanlige lys og små oljelamper kan brukes, men moderne elektriske lysestaker er ikke tillatt innenfor ortodoks jødedom og heller ikke populært innenfor andre retninger.

Faktaboks

Også kjent som

hanukkiah, chanukkia, chanukia.

Festen feires til minne om da tempelet i Jerusalem ble gjeninnviet etter å ha vært skjendet av den gresk-syriske herskeren Antiokhos 4. Epifanes i 164 fvt. I den forbindelse skal den eneste lille resten av viet tempelolje ha brent i åtte dager, inntil man fikk laget ny. Denne hendelsen omtales ofte som «oljeunderet».

Lystenningen

Moderne hanukkia

Hanukkia laget av ukjent kunstner.

Moderne hanukkia
Lisens: CC BY SA 3.0

Under hanukka tennes lysene i hanukkiaen hver kveld ved solnegang. Denne forpliktelsen er pålagt både menn og kvinner. I noen hjem har alle familiemedlemmene hver sin hanukkia. Hvis første kveld av hanukka faller på en fredag (sabbat) tennes hanukkiaen før de vanlig sabbatslysene, mens den tennes etter solnedgang neste dag. Dette fordi det ikke er tillatt å tenne lys på selve sabbaten.

Den vanlige praksisen er at man første kveld plassere det første lyset aller ytterst til høyre. Andre kveld plasseres lys nummer to ved siden av, og så videre. Lysene blir tent fra venstre mot høyre, altså tennes det siste lyset som ble plassert først.

Denne praksisen kommer fra den jødiske religiøse lederen og læreren Hillel (cirka 70 fvt. til cirka 10 evt.). Hillels motstander, Shammai, mente man burde gjøre det omvendt, altså begynne med åtte lys og fjerne et lys hver dag under hanukka.

Lystenningen ledsages av faste velsignelser.

Ifølge tradisjonen skal lysestaken plasseres slik at den er godt synlig, helst i døråpningen eller vinduet. Så lenge lysene brenner, er arbeid ikke tillatt.

Jødisk kunsthåndverk

Rothenburg Museum

Hanukkia fra Böhmen (cirka 1773).

Rothenburg Museum
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Utformingen av denne spesielle lysestaken har vært noe ulik, avhengig av i hvilket land og i hvilken kultur kunstneren, eller eieren, hørte hjemme. Materialet kan være alt fra den aller enkleste keramikk til det fineste gull. I mange familier har slike lysestaker gått i arv fra generasjon til generasjon.

I våre dager, da hanukka feires i jødiske barnehager og skoler verden over, finner vi også selvlagete hanukkiot (flertall av hanukkia) bestående av alt fra en plankebit med påspikrete bruskorker som lysfester, til slike laget av plastelina eller liknende. I skoler og barnehager tenner barna gjerne en hanukkia i forbindelse med den forestående festen, selv om det da ikke blir helt riktig dag og tid på dagen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg