mara

Mara kviler i en zoologisk hage
Mara av . CC BY NC SA 3.0
Maraen får unger en gang i året, og hannen bidrar med vakthold.
Maraer i Patagonia av . CC BY 2.0

Mara, også kalt pampashare, er en gnagerart i familien Caviidae. Hodet, ørene og bakbeina bidrar til et harelignende utseende.

Faktaboks

Uttale
mˈara
Også kjent som

Dolichotis patagonum, pampashare

Beskrivelse

Maraen ligner noe på en hare. Kroppslengden er 60-80 cm, halelengden 25-40 cm og vekta 7-9 kg. Pelsen er grå oppå og oransjebrun på sidene og under. På bakparten har den ei bred, kvit stripe, med ei smalere, svart stripe over. Bakbeina er lange med bare tre tær, disse er forsynt med butte, nesten hovlignende klør. Hodet er stort med relativt lange ører.

Levevis

Maraen lever i åpne områder; på grassletter, busksletter og andre tørre sletter. Den er en planteeter som foretrekker gras, men spiser også urter og busker. Maraen er dagaktiv, spesielt er den aktiv morgen og kveld.

Den får unger én gang i året, og i Patagonia er gjennomsnittlig kullstørrelse to unger. Ungene er velutvikla ved fødselen. Maraen er monogam og lever sammen i par. Vanligvis holder parene en viss avstand til hverandre, men de er mer sosiale når de har unger. Ungene fra flere kull kan samle seg i et felles hi, noe som gir bedre beskyttelse og overlevelse. Hannen bidrar med vakthold.

Utbredelse og bestand

Maraen lever på pampasen i det sørlige Argentina, helt sør til Patagonia. En trussel som kan redusere bestanden over store områder er når kveg overbeiter. Jakt er også en trussel. Leveområdet blir stadig mer fragmentert og bestanden er redusert med om lag 30 prosent de siste ti årene. Arten er klassifisert som nær trua på IUCNs rødliste.

Systematikk

Maraen hører til slekta Dolichotis. Det er to arter i slekta, mara og dvergmara. Maraen har den sørligste utbredelsen av de to artene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg