Mara, også kalt pampashare, er en gnagerart i familien Caviidae. Hodet, ørene og bakbeina bidrar til et harelignende utseende.

Maraen ligner noe på en hare. Kroppslengden er 60-80 cm, halelengden 25-40 cm og vekta 7-9 kg. Pelsen er grå oppå og oransjebrun på sidene og under. På bakparten har den ei bred, kvit stripe, med ei smalere, svart stripe over. Bakbeina er lange med bare tre tær, disse er forsynt med butte, nesten hovlignende klør. Hodet er stort med relativt lange ører.

Maraen lever i åpne områder; på grassletter, busksletter og andre tørre sletter. Den er en planteeter som foretrekker gras, men spiser også urter og busker. Maraen er dagaktiv, spesielt er den aktiv morgen og kveld.

Den får unger én gang i året, og i Patagonia er gjennomsnittlig kullstørrelse to unger. Ungene er velutvikla ved fødselen. Maraen er monogam og lever sammen i par. Vanligvis holder parene en viss avstand til hverandre, men de er mer sosiale når de har unger. Ungene fra flere kull kan samle seg i et felles hi, noe som gir bedre beskyttelse og overlevelse. Hannen bidrar med vakthold. 

Maraen lever på pampasen i det sørlige Argentina, helt sør til Patagonia. En trussel som kan redusere bestanden over store områder er når kveg overbeiter. Jakt er også en trussel. Leveområdet blir stadig mer fragmentert og bestanden er redusert med om lag 30 prosent de siste ti årene. Arten er klassifisert som nær trua på IUCNs rødliste.

Maraen hører til slekta Dolichotis. Det er to arter i slekta, mara og dvergmara. Maraen har den sørligste utbredelsen av de to artene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.