Ekornes

Ekornes Designteam og Møre Designteam. Hvilestol. Modell: Stressless Original. Produsert av Ekornes. Tegnet i 1970 og i produksjon fra 1971.
Lenestol
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Ekornes er Norges viktigste møbelprodusent. Firmaet produserer fremst stoppede møbler og madrasser. Deres største suksess er sittekonseptet Stressless som omsettes over hele verden. Konsernet eier merkevarene Ekornes, Stressless, Svane og IMG.

Etablering

I 1934 etablerte Jens E. Ekornes firmaet J.E. Ekornes Fjærfabrikk. Det første året hadde han tre ansatte. Tre år senere lanserte Ekornes de første fjærmadrassene i Svane-serien – Eva, Ideal og Rekord. I 1948 lanserte Ekornes en sovesofa som fikk stor oppmerksomhet og som solgte godt i en tid da mangelen på varer var stor.

Møbelproduksjon

I 1971 lanserte Ekornes hvilestolen Stressless Original. I løpet av fire årtier har Ekornes videreutviklet det unike sittekonseptet til å omfatte en rekke hvilestoler i Stressless serien. Allerede i 1980 omsatte Ekornes Stressless-serien for over 100 millioner. Det samme året introduserte bedriften den første Stressless-modellen med trefot. Bedriften utvikler og produserer kontinuerlig produkter som er fremragende med hensyn til komfort og funksjon. Ekornes forretningsidé er å tilby produkter som i pris og design henvender seg til et bredt publikum. 1979 ble Jens Petter Ekornes administrerende direktør.

Flere fabrikker

Ekornes har fem fabrikker i Norge og og fire i utlandet. Selskapet markedsføres i over 20 land med salgskontor i Norge, Finland, Storbritannia, USA, Tyskland, Frankrike og Japan. Med unntak for svenske IKEA er Ekornes Nordens største med produksjon av madrasser, stoler, sofamøbler og skumplast.

Børsnotert og nye eiere

I 1995 ble Ekornes børsnotert på Oslo Børs. I 2016 var det svenske investorselskapet Nordstjernan AB største eier med 17,3 prosents eierandel, mens norske Folketrygdfondets eierandel var på 10,5 prosent. I 2017 hadde Ekornes mer enn 2100 ansatte og man omsatte for 3 milliarder NOK. I 2018 ble Ekornes solgt til det kinesiske selskapet Qumei Home Furnishing.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Høidal, Eldar (2009). Ekornes: Fra springfjær til Stressless, Norsk Møbelfaglig Senter
  • Møller, Arvid og Lasse Thorseth (1974). Jens fra Ekornes, Luther Forlag A.s.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg