Ekornes

Ekornes Designteam og Møre Designteam. Hvilestol. Modell: Stressless Original. Produsert av Ekornes. Tegnet i 1970 og i produksjon fra 1971.
Armstolen Montana ble produsert av Ekornes fra omkring 1980.
Stressless John er med understell i støpt aluminium, regulerbart sete og justerbar nakkepute.

Artikkelstart

Ekornes er Norges største møbelprodusent. Firmaet produserer først og fremst stoppede møbler og madrasser. Deres største suksess er sittekonseptet Stressless som omsettes over hele verden. Konsernet eier merkevarene Ekornes, Stressless, Svane og IMG. Konsernsjef fra februar 2020 er Roger Lunde.

Faktaboks

Også kjent som

Ekornes AS

Etablering

I 1934 etablerte Jens Ellingsen Ekornes firmaet J.E. Ekornes Fjærfabrikk. Det første året hadde han tre ansatte. Tre år senere lanserte Ekornes de første fjærmadrassene i Svane-serien – Eva, Ideal og Rekord. I 1948 lanserte Ekornes en sovesofa som fikk stor oppmerksomhet og som solgte godt i en tid da mangelen på varer var stor.

Møbelproduksjon

I 1971 lanserte Ekornes hvilestolen Stressless Original. I løpet av fire årtier har firmaet videreutviklet dette unike sittekonseptet til å omfatte en rekke hvilestoler i Stressless-serien. Allerede i 1980 omsatte Ekornes Stressless-serien for over 100 millioner kroner. Samme år introduserte bedriften den første Stressless-modellen med trefot. Bedriften utvikler og produserer kontinuerlig produkter som er fremragende med hensyn til komfort og funksjon. Ekornes' forretningsidé er å tilby produkter som i pris og design henvender seg til et bredt publikum.

Fabrikker

Ekornes har fem fabrikker i Norge og og fem i utlandet. Stressless selges i over 40 land gjennom salgsselskaper i Norge, Finland, Storbritannia, USA, Tyskland, Frankrike, Asia (Bangkok, dekker flere land), Kina, Japan og Australia. Med unntak for svenske IKEA er Ekornes Nordens største møbelprodusent med produksjon av madrasser, stoler, sofamøbler og skumplast.

Eierskap

I 1995 ble Ekornes notert på Oslo Børs. I 2017 var det svenske investorselskapet Nordstjernan AB største eier med 17,2 prosent av aksjene, mens norske Folketrygdfondets eierandel var på 10,5 prosent. I 2017 hadde Ekornes 2140 ansatte og omsatte for 3,078 milliarder norske kroner. I 2018 ble Ekornes solgt til det kinesiske selskapet Qumei Home Furnishing og ble tatt av børs.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Høidal, Eldar (2009). Ekornes: Fra springfjær til Stressless, Norsk Møbelfaglig Senter
  • Møller, Arvid og Lasse Thorseth (1974). Jens fra Ekornes, Luther Forlag A.s.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg