mămăligă

Kulesja, den bukovinske varianten av mămăligă, servert i Tsjernivtsy.
Mămăligă
Lisens: CC BY SA 3.0

Mămăligă er en grøt med hard konsistens kokt på maismel, salt og vann, tradisjonelt i en jernpanne. Den er typisk for det rumenske og moldovske kjøkken og regnes som en regional rett i den ukrainsk-rumenske grenseregionen Bukovina, der den kalles kulesja. Fordi den er såpass hard, er det vanlig å skjære den med kniv eller tråd. Mămăligă blir gjerne spist som en egen rett sammen med brynza og rømme eller med bacon, sopp, egg og fisk. Den er også vanlig som tilbehør til hovedretter, som for eksempel sarma. Mămăligă kan også tilberedes med mer væske og blir da spist som grøt.

Faktaboks

Uttale

tilnærmet mømøl'igø

Også kjent som

kukuruzbrei og palukes (romaniatysk), puliszka (ungarsk), žganc (kroatisk), kačamak (serbisk og bulgarsk), kaçamak (tyrkisk), gomi (georgisk), kulesja (i Bukovina).

Retten er lett å tilberede og ble i tidligere tider brukt til erstatning for brød i perioder av året da arbeid på jordene gjorde det vanskelig å holde brødbaksten i gang.

Grøt som ligner mămăligă finnes også i andre land der det dyrkes mais. På Balkan og i Tyrkia kalles lignende grøt katsjamak og i Italia polenta.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg