Mămăligă
Kulesja, den bukovinske varianten av mămăligă, servert i Tsjernivtsy.
Mămăligă
Lisens: CC BY SA 3.0

Mămăligă er en grøt med hard konsistens kokt på maismel, salt og vann, tradisjonelt i en jernpanne. Den er typisk for det rumenske og moldovske kjøkken og regnes som en regional rett i den ukrainsk-rumenske grenseregionen Bukovina, der den kalles kulesja.

Faktaboks

Uttale

tilnærmet mømøl'igø

Også kjent som

kukuruzbrei og palukes (romaniatysk), puliszka (ungarsk), žganc (kroatisk), kačamak (serbisk og bulgarsk), kaçamak (tyrkisk), gomi (georgisk), kulesja (i Bukovina).

Fordi den er såpass hard, er det vanlig å skjære den med kniv eller tråd. Mămăligă blir gjerne spist som en egen rett sammen med brynza og rømme eller med bacon, sopp, egg og fisk. Den er også vanlig som tilbehør til hovedretter, som for eksempel sarma. Mămăligă kan også tilberedes med mer væske og blir da spist som grøt.

Retten er lett å tilberede og ble i tidligere tider brukt til erstatning for brød i perioder av året da arbeid på jordene gjorde det vanskelig å holde brødbaksten i gang.

Grøt som ligner mămăligă finnes også i andre land der det dyrkes mais. På Balkan og i Tyrkia kalles lignende grøt katsjamak, og i Italia polenta.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg