NH2(CH2)4CH(NH2)COOH, α,ε-diaminokapronsyre. L-formen av lysin er en av de 20 aminosyrene som forekommer i alle proteiner. Industrielt, syntetisk fremstilt lysin har anvendelse som tilskudd til lysinfattige proteinkilder (f.eks. hvete). Ved dekarboksylering av lysin dannes forråtnelsesproduktet kadaverin.

I bindevev kan lysin undergå forskjellige forandringer: det dannes 5-hydroksylysin, ε-aminogruppen kan oksideres til aldehyd og deretter reagere med en annen lysin-ε-aminogruppe. Endelig kan fire lysinmolekyler i elastin gå sammen og danne desmosin og isodesmosin. Lysinderivatene bidrar til bindevevsproteinenes styrke og elastisitet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.