lysin

Lysin er en av de 20 aminosyrene som levende celler bruker til å bygge proteiner. Lysin er en essensiell aminosyre som kroppen selv ikke kan fremstille, og må derfor bli tilført gjennom kosten. Gode kilder til lysin er rødt kjøtt, fisk og meieriprodukter.

Faktaboks

uttale:
lysˈin
etymologi:

av gresk lysis, 'oppløsning'

også kjent som:

Lys, K, diaminokapronsyre

Funksjon

Lysin har ulike egenskaper i pattedyr. Lysin er viktig for å få til kryssbinding av kollagenkjeder. I ernæringssammenheng er lysin viktig for opptak av ulike mineraler og produksjon av karnitin, som er viktig i kroppens håndtering av fettsyrer.

Lysin inngår også i histoner, som er proteinkuler som DNA-tråden er viklet rundt. Lysinmolekylene stikker ut av histonene og på disse kan det kobles en metylgruppe (DNA-metylering). Dette er med på å påvirke hvordan genomet blir uttrykt.

Struktur

Sidekjeden, eller R-gruppen, er karakteristisk for hver enkelt aminosyre. For lysin er R-gruppen en lengre karbonskjelett med en aminogruppe. Aminogruppen gjør lysin til en polar aminosyre med en positivt lader sidekjede.

I bindevev er lysin bidrar lysin til bindevevsproteinenes styrke og elastisitet. Når fire lysinmolekyler i elastin går sammen, dannes desmosin og isodesmosin som er to derivater som bidrar til bindevevsproteinenes styrke og elastisitet. Lysinderivater som epsilon- (ε-)aminogruppen kan oksidere til aldehyd og gå sammen med en annen ε-aminogruppe.

Den kjemiske formelen for lysin er NH2(CH2)4CH(NH2)COOH.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg