Lysin er en av de 20 aminosyrene som levende celler bruker til å bygge proteiner. Lysin er en essensiell aminosyre som kroppen selv ikke kan fremstille, og må derfor bli tilført gjennom kosten. Gode kilder til lysin er rødt kjøtt, fisk og meieriprodukter.

Faktaboks

Uttale
lysˈin
Etymologi
av gresk lysis, ‘oppløsning’
Også kjent som

Lys, K, diaminokapronsyre

Funksjon

Lysin har ulike egenskaper i pattedyr. Lysin er viktig for å få til kryssbinding av kollagenkjeder. I ernæringssammenheng er lysin viktig for opptak av ulike mineraler og produksjon av karnitin, som er viktig i kroppens håndtering av fettsyrer.

Lysin inngår også i histoner, som er proteinkuler som DNA-tråden er viklet rundt. Lysinmolekylene stikker ut av histonene og på disse kan det kobles en metylgruppe (DNA-metylering). Dette er med på å påvirke hvordan genomet blir uttrykt.

Struktur

Sidekjeden, eller R-gruppen, er karakteristisk for hver enkelt aminosyre. For lysin er R-gruppen en lengre karbonskjelett med en aminogruppe. Aminogruppen gjør lysin til en polar aminosyre med en positivt ladet sidekjede.

Lysin bidrar også til viktige egenskaper i bindevev. Når fire lysinmolekyler i elastin går sammen, dannes desmosin og isodesmosin som er to derivater som bidrar til bindevevsproteinenes styrke og elastisitet. Lysinderivater som epsilon- (ε-)aminogruppen kan oksidere til aldehyd og gå sammen med en annen ε-aminogruppe.

Den kjemiske formelen for lysin er NH2(CH2)4CH(NH2)COOH.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg