Saltholm

Bebyggelsen ved fergjeleiet på Saltholm.
av . Begrenset gjenbruk
Kyrene på Saltholm er vant til beite med saltvann.
av . Begrenset gjenbruk

Saltholm er en øy i Danmark, beliggende i Øresund, mellom København og Malmö; tilhørende Tårnby kommune, Region Hovedstaden. Den har et areal på 18 km², med to fastboende i 2017. Høyeste punkt er Harehøj, tre meter over havet.

Øya er fredet, og er derfor belagt med ferdselsrestriksjoner. Båtanløp er begrenset til Barakkebro i det nordvestlige hjørnet. Det er fri ferdsel bare på den nordligste delen, mens sørspissen er stengt året rundt. Den midterste delen av Saltholm har ferdselsforbud i perioden 1. april til 15. juli.

Den nærliggende Peberholm er en kunstig øy med motorvei og jernbane, og er en del av Øresundsforbindelsen.

Historikk

Stedsnavnet opptrer allerede i år 1230 i kong Valdemars jordebok, der Valdemar Sejr skjenket øya til biskopen i Roskilde, Niels Stigsen. Grunnen består av kalkstein, og kalksteinsbruddene har satt sine tydelige spor. På 1800-tallet ble det tatt ut 1000 kubikkfavner kalkstein årlig, men i 1890 ble det slutt.

Hollandske bønder som bosatte seg på Amager i 1521, fikk privilegium av Christian 2 til fritt å bruke og beholde Saltholm, til store protester fra danskene på Amager. Protestene førte fram, og i 1541 fikk de samme rettigheter som hollenderne. De lot dyra sine beite på Saltholm, en tradisjon som varte i mange århundrer, helt til landbruksdriften ble forpaktet bort i 2004. I dag beiter omkring 250 kyr her.

Under pestepidemien i 1709 måtte alle utlendinger som skulle til København oppholde seg i karantene på Saltholm i 40 dager. Tre pakkhus og ett våningshus ble bygget for å ta imot de besøkende, og last og mannskap ble satt i karantene. Mange døde og ble begravet på øya, men smitten nådde likevel Amager, der halvparten av beboerne døde. Etter seks år ble karantenestasjonen nedlagt.

Saltholm lå strategisk plassert i forhold til gjennomseilingen i Øresund, og for å vise vilje til å kontrollere gjennomseilingen, anla Danmark to batterier på øya. Barakke Batteri ble anlagt på den nordvestlige delen, og Saltholm Batteri på vestkysten. En 3,3 kilometer lang jernbanelinje forbandt dem med hverandre, og ble høytidelig innviet i 1915 av forsvarsminister Peter Munch.

I 1873 solgte den danske stat øya til grunneierne på Amager, og i dag er det eierlaugets omkring 180 medlemmer som eier den. I 1942 planla man å gjøre Saltholm til en ferieøy og i 1969 å anlegge en hovedflyplass. Flyplass ble vedtatt i 1973, men i 1983 ble det sydøstlige farvannet lagt ut til selreservat og Saltholm ble fredet.

I 1998 fikk Saltholm eget museum. Initiativtager var Hans Zimling (1919–2010) som vokste opp på øya.

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg