davit (livbåtanordning)

Større, moderne hydraulisk davitsystem for utsetting og innheising av arbeidsbåter om bord i et skip produsert av bergensbedriften Vestdavit.
Av .

Davit i rustfritt stål om bord i eldre lystfartøy.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Davit er en anordning for utsetting og innheising av et skips livbåter, MOB-båter (mann-over-bord) eller andre båter som skal sjøsettes. Den tradisjonelle daviten består av to oppstandere av stål bøyd ut øverst og som er svingbare for å heise livbåten som er lagret på dekk ut over skipssiden.

Faktaboks

Etymologi

Tradisjonelt ble livbåten satt på vannet ved at man først frigjorde livbåten fra krybbene som den stod i på dekket ved hjelp av taljer, og så svinger daviten ut så livbåten kommer klar av skipssiden. Nå kan livbåten låres ned.

Moderne daviter finnes i mange varianter der livbåten låres og heises inn igjen ved hjelp av elektriske vinsjer eller hydraulikk. Davitene har nødløsninger dersom systemene om bord i skipet slutter å fungere, enten som batteribackup, manuelle sveivestystemer eller der båten settes ut assistert av tyngden (falldavit). På moderne skip brukes også svingkran-lignende daviter til å sette ut oppblåsbare redningsflåter og MOB-båter.

Oljeplattformer og en del nyere skip har fritt fall-daviter, hvor den lukkede livbåten faller ut med baugen først og der det er vinsjesystemer til å ta båten inn igjen ved øvelser. Se fritt fall-livbåt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg