Davit
Større, moderne hydraulisk davitsystem for utsetting og innheising av arbeidsbåter om bord i et skip produsert av bergensbedriften Vestdavit.
Av .

Davit i rustfritt stål om bord i eldre lystfartøy.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Davit er en anordning for utsetting og innheising av et skips livbåter, MOB-båter (mann-over-bord) eller andre båter som skal sjøsettes. Den tradisjonelle daviten består av to oppstandere av stål bøyd ut øverst og som er svingbare for å heise livbåten som er lagret på dekk ut over skipssiden.

Faktaboks

Tradisjonelt ble livbåten satt på vannet ved at man først frigjorde livbåten fra krybbene som den stod i på dekket ved hjelp av taljer, og så svinger daviten ut så livbåten kommer klar av skipssiden. Nå kan livbåten låres ned.

Moderne daviter finnes i mange varianter der livbåten låres og heises inn igjen ved hjelp av elektriske vinsjer eller hydraulikk. Davitene har nødløsninger dersom systemene om bord i skipet slutter å fungere, enten som batteribackup, manuelle sveivestystemer eller der båten settes ut assistert av tyngden (falldavit). På moderne skip brukes også svingkran-lignende daviter til å sette ut oppblåsbare redningsflåter og MOB-båter.

Oljeplattformer og en del nyere skip har fritt fall-daviter, hvor den lukkede livbåten faller ut med baugen først og der det er vinsjesystemer til å ta båten inn igjen ved øvelser. Se fritt fall-livbåt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg