fritt fall-livbåt

Fritt fall-livbåt. Tegningen viser en fritt fall-livbåt med davitkran montert på hekken av et større skip i oppheist stilling og ved utslipp.

Av /Store norske leksikon ※.

Fotografiet viser hvordan en båt på ca. 30 tonn for 77 personer tar vannet etter et vertikalt slipp fra en oljeplattform. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Fritt fall-livbåt, eller stuplivbåt, er en livbåt som settes ut fra skipets hekk ved at den slippes i fritt fall. Båten er helt overbygd og med små luker og har en mindre motor for fremdrift om bord. Ved en alarmsituasjon der skipet må evakueres går mannskapet og eventuelle passasjerer inn i den, løser ut holdemekanismen, og båten glir da ned over en bratt rampe montert akterut i skipets lengderetning og treffer vannet i et stup med baugen først. Båten er tungt bygd og har skarp baug slik at den ikke stopper for brått, men dukker under og fortsetter vekk fra skipet.

På faste oljeplattformer brukes båter av stål som kan ta over 70 personer og veier rundt 30 tonn. Disse henger rundt 30 meter over havflaten i 45° vinkel og slippes rett ned.

Bakgrunnen for utviklingen av fritt fall-livbåter fra starten av 1970-tallet er farene og problemene ved den tradisjonelle og tidkrevende låringen fra daviter når livbåten slår mot bølgene og skipssiden. På oljeplattformer kan også behovet for svært rask evakuering være viktig ved en brann eller eksplosjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg