fritt fall-livbåt

Fritt fall-livbåt. Tegningen viser en fritt fall-livbåt med davitkran montert på hekken av et større skip i oppheist stilling og ved utslipp.

Av /Store norske leksikon ※.

Fotografiet viser hvordan en båt på ca. 30 tonn for 77 personer tar vannet etter et vertikalt slipp fra en oljeplattform. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Fritt fall-livbåt, stuplivbåt, livbåt som settes ut fra skipets hekk ved at den slippes i fritt fall. Båten er helt overbygd, med små luker. Man går inn i den, løser ut holdemekanismen, og båten glir da ned over en bratt rampe montert akterut i skipets lengderetning og treffer vannet i et stup med baugen først. Båten er tungt bygd og har skarp baug slik at den ikke stopper for brått, men dukker under og fortsetter vekk fra skipet.

På faste oljeplattformer brukes båter av stål som tar 77 personer og veier ca. 30 tonn. Disse henger ca. 30 m over havflaten i 45° vinkel og slippes rett ned.

Bakgrunnen for utviklingen av fritt fall-livbåter fra ca. 1970 er farene og problemene ved den tradisjonelle og tidkrevende låringen fra daviter, idet livbåten slår mot bølgene og skipssiden.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg