laksetobiser

Artikkelstart

Laksetobiser er en fiskefamilie i ordenen øglefisker. Totalt omfatter familien rundt 65 arter som er kosmopolitisk utbredt i åpent hav. Dette er arter med en gang, tynn og sølvgrå kropp med små finner. Hodet er spisst med en stor munn og skarpe tenner. Artene mangler svømmeblære og de mangler også ofte skjell. To atlantiske arter er kjent fra norske farvann: stor laksetobis og liten laksetobis.

Faktaboks

Også kjent som
Paralepididae

Stor laksetobis

Stor laksetobis (Paralepis coregonoides) er en langstrakt og aktivt svømmende rovfisk som lever av krill, pelagiske reker, laksesild og lysprikkfisk. De kan bli minst 50 cm lange. Arten finnes utbredt i Nord-Atlanteren, men er sjelden i Norge. Kun relativt store individer er registret hos oss. Antakelig foretar store individer næringsvandringer i Golfstrømområdet.

Arten har ingen økonomisk betydning.

Liten laksetobis

Den lille laksetobisen (Arctozenus risso) likner stor laksetobis av utseende og levevis, men blir noe mindre (kan bli opp til 30 cm lang). Denne arten har en verdensomspennende utbredelse i tropisk og temperert hav. Lever mesopelagisk fra overflaten til 700 m dyp. Gyting skjer blant annet i tilknytning til Golfstrømmen. Dette gjør at enkelte år føres yngel med strømmen til Lofoten og Vesterålen.

Arten har ingen økonomisk betydning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg