lysprikkfisker

Nordlig lysprikkfisk (Benthosema glaciale) blir opptil 11 centimeter lang.

Artikkelstart

Lysprikkfisker er en fiskefamilie i ordenen prikkfisker. Dette er små, sølvblanke dypvannsfisker som har grupper av lysorganer (fotoforer) på hodet og langs buken. Hodet er butt med en stor munn og store øyne. Alle artene har fettfinne.

Faktaboks

Også kjent som
Myctophidae

Lysprikkfiskene er småvokst fisk som foretar vertikale vandringer gjennom døgnet; de lever dypt om dagen og vandrer til grunnere vannlag om natten for å beite på pelagiske krepsdyr. Disse artene er en viktig bestanddel av det fiskeforskerne kaller "Deep Scattering Layers". Dette er det tette båndet av ekko som produseres av ulike fisk og dyreplankton på relativt dypt vann (mesopelagisk) når man bruker ekkolodd.

Familien består av rundt 250 arter, hvorav seks arter er kjent fra norske farvann.

Norske arter

Nordlig lysprikkfisk

Nordlig lysprikkfisk Benthosema glaciale er tallrik over store deler av Nord-Atlanteren. Arten forekommer vanlig langs hele kontinentalsokkelen og isolerte bestander finnes i de fleste dypere norske fjorder. Individene blir opptil 11 cm.

Stor lysprikkfisk

Stor lysprikkfisk Notoscopelus kroyeri finnes i store deler av Nord-Atlanteren, men er mindre tallrik langs kysten. Den likner nordlig lysprikkfisk, men munnen er betydelig større. De kan bli opptil 16 cm lange.

Liten lysprikkfisk

Liten lysprikkfisk Myctophum punctatum finnes vanlig i det østlige Atlanterhav. Arten er en sjelden gjest i norske farvann. Arten kan bli opptil 12 cm lang.

Nordatlantisk lysprikkfisk

Nordatlantisk lysprikkfisk Protomyctophum arcticum likner nordlig lysprikkfisk, men skilles fra denne på lysorganenes form og plassering. Denne arten blir bare bare opptil 6 cm lang. Den forekommer i Nord-Atlanteren inkludert Norskehavet.

Brun lysprikkfisk

Brun lysprikkfisk Lampanyctus macdonaldi blir opptil 16 cm. De har relativt små øyne, og skilles fra annen lysprikkfisk på det høye antall gjellestaver på første gjellebue. Arten forekommer i det sørlige og nordlige Atlanterhav. Vanlig i området rundt Færøyene, Island og Grønland, noe mindre vanlig i våre farvann. Biologien er dårlig kjent.

Hvitflekklysprikkfisk

Hvitflekklysprikkfisk Diaphus rafinesquii er kun fanget et fåtall ganger i Norge. Arten er vanlig i mer tropiske og sub-tropiske deler av Atlanterhavet og i Middelhavet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg