Kystledhytter er primitive og kystnære hytter eller hus, som er gjort tilgjengelig for allmenheten for at flest mulig skal kunne oppleve skjærgårdsliv og friluftsliv.

Det finnes cirka 120 kystledhytter langs norskekysten, fra Østfold i sørøst til Trøndelag i nord. Kystledhyttene danner et nettverk av overnattingssteder langs kysten.

Kystledhyttene er hovedsakelig historiske fyrstasjoner, sjøbuer og naust, hytter og hus, småbruk, forsamlingslokaler og forsvarseiendommer. En kystledhytte er gjerne tilgjengelig fra sjøveien, som historisk sett var en viktig ferdselsåre i Norge. Mange av kystledhyttene kan kun nås fra sjøen, men enkelte er også tilgjengelig for syklister eller fotturister. Ofte følger det en robåt med leien.

Til allmenheten

To båter ses fra et vindu.
Utsikt fra kystledhytta ved Homborsund fyr
Foto av Homborsund fyr
Av .
Foto av Færder dyr
Kystledhytta ved Færder
Foto av Færder dyr
Av .

Kystled er en fellesbetegnelse på kyststier, ro- og padleruter, dagstur- og overnattingshytter for friluftsliv langs norskekysten.

Kystledhyttene representerer landets lange kystkulturhistorie. Disse kan være fredede og bevaringsverdige bygg som ikke lenger er i sitt opprinnelig bruk, eller de kommer for salg og sikres for allmennheten ved oppkjøp. Flere av hyttene ligger på offentlige friområder.

Kystledprosjektet startet i 1997 og består av en nasjonal kystledgruppe. Kystledgruppen har representanter fra Den Norske Turistforening, Forbundet Kysten, Friluftsrådenes Landsforbund, Norges Padleforbund og Norsk Fyrhistorisk Forening. Oppgaven er i hovedsak å styrke og samordne kystledarbeidet. Det arbeides blant annet med å øke antall overnattingssteder til 150 innen 2026.

Kystled Oslofjorden eier eller forvalter flest kystledhytter i Norge, til sammen 70 bygg i 20 kommuner, fra området Hvaler i øst til Stavern i vest, og nordover til Oslo. I tillegg forvaltes det flere kystledhytter langs Haldenvassdraget.

Eksempel på en stor kystledhytte til Kystled Oslofjorden er Jakthytta på Malmøya i Larvik kommune, med 32 sengeplasser. Av de minste finnes kystledhytta Startbua på Hvasser i Færder kommune, med to sengeplasser. Det finnes også to kystledhytter på Hovedøya, nær Oslo sentrum.

Organisasjoner samarbeider

Kystled Oslofjorden er et samarbeid mellom Oslofjordens Friluftsråd og en rekke frivillige og ideelle organisasjoner. Eierforhold, vedlikehold, drift og administrative oppgaver i forbindelse med hver enkelt kystledhytte er knyttet opp mot struktur og avtale. Felles mål for alle organisasjonene som er engasjert i kystledhyttene, er at plassene skal gjøres tilgjengelig for allmenheten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg