Illustrasjon av kvantetallene som bestemmer energinivåene til hydrogenatomet.

Energinivåene til elektronene i hydrogenatomet karakteriseres med et kvantetall n som illustreres med de røde linjene. Disse linjene representerer bestemte energinivåer. Det laveste energinivået (n=1) er -13.6 eV. Deretter øker energinivåene med økende kvantetall n.

Kvantetall er tall som i kvantefysikken karakteriserer én eller flere partiklers tilstand eller egenskap.

Beskrivelse

Kvantetall er størrelser som for et gitt fysisk system er konstante og som dermed kan brukes til å karakterisere den bestemte tilstanden som systemet befinner seg i.

Tallene er ofte dimensjonsløse. Kvantetall kan være en endelig eller uendelig samling av diskrete eller kontinuerlige tallmengder.

Eksempler

  • Det enkleste eksempelet er spinnet til et elektron, som kan ha kun to verdier, proporsjonalt med kvantetallet ±1/2.
  • Energinivåene i et hydrogenatom er proporsjonalt med en uendelig mengde n > 0 heltall som går som 1/ .
  • For å beskrive ett enkelt elektron i et atom brukes vanligvis fire kvantetall, som symbolsk betegnes med n, l, m og s.

Et viktig aspekt ved kvantetall er at de under riktige omstendigheter kan være bevarte. Kvantetallet som beskriver elektronspinnet, vil for eksempel være bevart dersom et materiale ikke inneholder magnetiske urenheter. Et bevart kvantetall vil ikke kunne endre seg, hvilket gjør at den tilhørende egenskapen som kvantetallet beskriver, vil kunne brukes til å overføre informasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg