kornspurv

Kornspurv, Lesvos, Hellas
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Kornspurv er en fugleart i buskspurvfamilien. I Norge hekker den fåtallig og uregelmessig på Jæren i Rogaland og Lista i Agder.

Faktaboks

også kjent som:
Jærspurv
Emberiza calandra
Engelsk: Corn bunting

Beskrivelse

Kornspurven er med sine 17–19 centimeter litt større enn gulspurv. Den ligner på sanglerke både i fargetegninger og størrelse, men den har tykt og kort nebb som er typisk for frøetere. Fjærdrakten er brunspraglete og anonym, undersiden er gråhvit med brune spetter. Den veier 32–67 gram.

Sangen er en kort og enkel serie med knirkende og raspende lyder.

Næring

Frø og andre plantedeler er en viktig del av kornspurvens diett, men i hekkesesongen spiser den også mye invertebrater.

Formering

Kornspurv, egg, Chiach, Marokko. Fra eggsamlingen til René de Naurois / Jacques Perrin de Brichambaut, Museum de Toulouse

Av .
Lisens: CC BY-SA 4.0

Reiret plasseres godt skjult på bakken og bygges av hunnen i april-juni. Det består av tørt gress og fôres med fine strå og plantestengler. De 1–7 (oftest 4–6) eggene er gjerne gråhvite med lyseblå eller gulaktige toner. Eggene har mørke snirkler og flekker, og ruges av hunnen i 12–14 dager. Ungene forlater reiret etter 9–13 dager, før de er i stand til å fly. I Norge er det trolig vanligst med kun ett ungekull, men lenger sør i Europa er det vanlig med to ungekull per sesong.

I land i Sør- og Øst-Europa er det kjent at kornspurven regelmessig får besøk av gjøken, som legger sitt egg i kornspurvreiret. Et studie fra Nordvest-Bulgaria viste at 9 prosent av kornspurvreirene ble benyttet av gjøken (8 av 90 reir).

Utbredelse og bestand

Arten finnes over store deler av Europa, men er fåtallig i de nordre delene av kontinentet. Videre hekker den østover til Nordvest-Kina. Den inndeles gjerne i tre underarter.

Kornspurven trives i åpent kulturlandskap eller naturlige gresslandskap som stepper, gjerne med spredt buskvekst.

I Norge har vi ingen fast hekkebestand. Kornspurven er klassifisert som regionalt utdødd (RE) i den norske rødlista. Arten har trolig alltid vært fåtallig hos oss. Det er gjort noen konkrete hekkefunn på Jæren, Rogaland, og Lista, Agder, på 1800- og 1900-tallet. Etter år 2000 er det gjort hekkefunn på Lista i 2003 og 2019, samt Jæren i 2006.

Arten har gått sterkt tilbake mange steder i Mellom-Europa. Tilbakegangen knyttes til endringer i jordbruksmetoder. Arten er ikke klassifisert som truet (livskraftig, LC) på den internasjonale rødlista, selv om bestanden globalt vurderes som avtagende.

Trekk

Kornspurven er hovedsakelig stand- og streiffugl.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg