Philipp Jakob Spener

Faktaboks

Philipp Jakob Spener
uttale:
ʃ-
født:
23. januar 1635
død:
5. februar 1705
Philipp Jakob Spener (1635-1705)
Av .

Philipp Jakob Spener, tysk protestantisk teolog og kirkemann, kjent som pietismens far.

Bakgrunn

Han var født i Rappoltsweiler i Alsace. Studerte filosofi og teologi i Strasbourg og hebraisk og judaistikk i Basel.

I 1666 ble Spener prest i Frankfurt am Main. Her ble han leder for en fromhetsbevegelse som fikk navnet pietismen. Arbeidet som leder bestod blant annet i regelmessige fromhetssamlinger, «collegia pietatis» (konventikkel), der de troende møttes utenom den offentlige gudstjenesten. Samlingene kom i gang fra 1670, først i Speners bolig, senere i en kirke.

Kirkereform og pietisme

I 1675 utgav Spener det som skulle bli pietismens programskrift, Pia desideria («Fromme ønsker»). Traktaten sammenfatter Speners tanker om kirkereform: For å forandre kirken må den enkelte troende forandres, og middelet er en intensiv omgang med Bibelens ord. Slik vil troen gi seg uttrykk i et fromt liv.

I betoningen av det bibelske grunnlaget for reform var Spener tro mot den lutherske tradisjonen. Samtidig fremhevet han den oldkirkelige læren om et tusenårsrike på jorden, og at de troende kan arbeide for at dette riket skal komme nær.

Etter Frankfurt-tiden var Spener «Oberkonsistorialrat» i Dresden, den høyeste geistlige stilling i hele det lutherske Tyskland, fra 1686. Fra 1791 var han «Konsistorialrat» og prost i Berlin. Han sluttet å lede konventikler, men fortsatte å øve innflytelse på pietismens videre utvikling både i Tyskland og i andre land.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg