Foto av psykrometer
Psykrometer med to rør som viser temperatur og to forstørrelsesglass som skyves opp og ned for å lese temperaturene på rørene.
Foto av psykrometer
MiA-Museene i Akershus.

Et psykrometer er et instrument for å måle våttemperaturen og dermed finne relativ fuktighet.

Faktaboks

Uttale
psykromˈeter
Etymologi
av gresk ‘kald, kjølig’ og -meter

Målemetode

Instrumentet måler innholdet av vanndamp i lufta ved å kjøle lufta ned til såkalt våttemperatur. En klut fuktes under et termometer slik at lufta tilføres fuktighet inntil metning. Lufta må bruke energi for å ta opp fuktigheten, og dermed faller temperaturen. Relativ fuktighet i den opprinnelige lufta utledes av temperaturfallet.

Slyngepsykrometer

Foto av psykrometer
Psykrometer i eske.
Foto av psykrometer
mi.

Slyngepsykrometeret er et enkelt instrument som inneholder to termometre; et tørrkuletermometer og et våtkuletermometer, som er montert sammen på et håndtak. Dette håndtaket snurres rundt i luften for å få luft til å passere over termometrene slik at man kan måle tørr- og våttemperaturen.

Tørrkuletermometer

Tørrkuletermometeret er et vanlig termometer eksponert for luft, men beskyttet mot stråling og fuktighet slik at det måler tørrtemperaturen. Tørrtemperaturen er regnet som den termodynamiske temperaturen.

Våtkuletermometer

Våtkuletermometeret har et tøystykke trukket over den nederste delen av termometeret, slik at lufta tilføres fuktighet inntil det er mettet. Når vi slynger psykrometeret rundt vil lufta passere over våtkuletermometeret, og lufta vil føre til en nedkjøling av våtkulen gjennom fordampningsavkjøling. Dette skjer kun dersom den relative luftfuktigheten er under 100 prosent. Er den relative fuktigheten 100 prosent vil ikke lufta fordampe fuktigheten, noe som vil gi like tørr- og våttemperaturavlesninger. Dette medfører at tørrere luft vil føre til at mer vann fordamper, og at vi vil avlese en lavere temperatur.

På vinterstid må vi dekke våtkuletermometeret med et tynt lag av is, her vil sublimasjon føre til at temperaturen faller.

Bruksområder

Etter å ha hentet ut tørr- og våttemperaturen må man benytte tabeller eller diagrammer for å hente ut flere verdier som går på luftfuktighet, slik som spesifikk luftfuktighet og duggpunkt. Disse verdiene kan benyttes til å gjennomføre beregninger på kuldeanlegg. Dette gjør at et slyngepsykrometer derfor kan være et godt redskap ved drift og dimensjonering av klimaanlegg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg