kvegpest

Artikkelstart

Kvegpest er en av de klassiske smittsomme sykdommene hos storfe. Sykdommen er en akutt forløpende infeksjonssykdom med høy dødelighet. Den fremkalles av et morbillivirus, har en inkubasjonstid på tre til ni dager og ytrer seg ved feber, appetittmangel og sterkt nedsatt allmenntilstand. Det utvikles raskt sårdannelser i munn- og neseslimhinne fordi epitelet i de angrepne områder faller av. Også tarmen angripes, og det oppstår blodig diaré.

Faktaboks

Også kjent som
rinderpest
pestis bovina

Historie

Sykdommen har vært utbredt i store deler av Afrika og Asia. På 1700-tallet var sykdommen også et stort problem i Europa. Kvegpest var en viktig foranledning til opprettelse av veterinærmedisinsk utdanning og den første skole ble opprettet i Lyon i 1761, spesielt for å bekjempe kvegpest. I Europa utenom Tyrkia opptrådte siste tilfelle i 1877; i Tyrkia var siste utbrudd i 1996. Etter en intens innsats med vaksinering sank antall utbrudd dramatisk i løpet av 1990 årene. Det siste rapporterte utbruddet overhodet er fra 2001. I 2011 erklærte FAO at sykdommen nå offisielt var utryddet fra verden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Lill Therese Jørgensen

I følge boken Turkey in the European Union implications for Agriculture, Food and Structural policy. forfatter A.M. Burell og A.J Oskam s 197.Hadde Tyrkia utbrudd på denne dyresykdommen i 1996. Siden deler av Tyrkia ligger i Europa og Tyrkia søknad om EU-medlemskap, må det da pressiseres at Europa har hatt utbrudd av denne sykdommen. At 1877 er foreldet og ny fakta burde komme inn.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg