kjemotaksonomi

Artikkelstart

Kjemotaksonomi er en type biokjemisk systematikk, det feltet i biologisk forskning som bruker forekomst av kjemiske stoffer i organismen som hjelpemiddel i klassifisering av slekter og arter. Kjemotaksonomi brukes særlig på planter, men også mikroorganismer. Nyttige stoffgrupper er blant annet organiske syrer, aminosyrer, flavonoider, terpenoider og alkaloider hos forskjellige familier av høyere planter.

Faktaboks

Uttale
kjemotaksonomˈi
Etymologi
av kjemi og taksonomi

Bestemmelse av aminosyrenes rekkefølge i proteiner er av stor betydning for å kunne klassifisere plantegrupper. Det er blant annet vist ved studier av cytokrom c, plastocyanin og ferredoxin. Forskjellige kromatografiske metoder som vanlig spektroskopi, massespektroskopi, elektroforese og serologiske metoder er spesielt viktige i kjemotaksonomien.

Noen viktige metoder som er tatt i bruk er sammenlignende analyser av proteiner, DNA og RNA. For eksempel har forekomsten av bestemte basepar i DNA-molekyler vist seg å ha stor betydning for systematikken innenfor forskjellige grupper av sopp og bakterier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg