Aceton.
Aceton.
Acetoacetat.
Acetoacetat.
Acetoacetat.
Av .
Hydroksybutyrat.
Hydroksybutyrat.
Ketonlegemer.
Ketonlegemer.
Av .

Ketonlegemer er ufullstendige nedbrytningsprodukter av fett. Det dannes normalt en del ketonlegemer i leveren under oksidasjonen av fettsyrer, og de utnyttes som energikilde i musklene og andre organer.

Faktaboks

Uttale
ketˈonlegemer
Etymologi
til keton

Det er tre typer ketonlegemer:

  • acetoacetat, også kalt aceteddiksyre
  • hydroksybutyrat, også kalt betahydroksysmørsyre
  • aceton

Alle ketonlegemene inneholder en ketogruppe. Det vil si et karbonatom som har en dobbeltbinding til et oksygenatom og to alkylgrupper.

Overproduksjon av ketonlegemer

Under særlige fysiologiske betingelser stiger produksjonen, og konsentrasjonen i blodet øker. Ketonlegemesyntesen øker ved økt tilførsel av fettsyrer til leveren, slik det kan skje under sult, diabetes, og hos høytytende kyr. I alle disse tilfellene prøver organismen så langt som mulig å utnytte fett i stedet for glukose som energikilde.

Ketose er når produksjonen av ketonlegemer er større enn vevene klarer å utnytte, og det hoper seg opp ketonlegemer i blodet. Hvis det måles økt mengde ketoner i blodet kalles dette ketonemi. Når det måles ketoner i urinen kalles det ketonuri.

Hvis syre-/base-balansen i kroppen forstyrres på grunn av ketonene, kalles dette ketoacidose.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg