William Thomson Kelvin

Faktaboks

William Thomson Kelvin
Baron Kelvin
Lord Kelvin
Uttale
kˈelvin
Født
28. juni 1824, Belfast, Irland
Død
17. desember 1907, Largs, Skottland
.

William Thomson Baron Kelvin

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

William Thomson Kelvin var en irsk-skotsk fysiker. Han startet studiene sine ved University of Glasgow, hvor hans far var professor i matematikk. Han studerte videre i Cambridge, og ble professor i fysikk ved University of Glasgow da han var 22 år, en stilling han hadde til han var 75. I 1892 ble Thomson baron med tittelen lord Kelvin. Navnet tok han fra en liten elv som renner gjennom universitetsområdet i Glasgow.

Fra 1848 til 1856 bidro Thomson til termodynamikkens utvikling i et samarbeid med James Prescott Joule. Han foreslo den absolutte temperaturskalaen (som senere fikk navnet kelvinskalaen) i 1848, og gav den en bedre begrunnelse i 1851. I 1853 oppdaget de to forskerne hvordan temperaturen på en gass forandres når en isolert gass ekspanderer (Joule-Thomson-effekten). I 1856 forutsa han hva som skjer når en strøm går i gjennom en elektrisk leder som befinner seg i en temperaturgradient (Thomson-effekten).

Thomson var også en praktisk mann som arbeidet på flere områder, tenkte ut nye metoder og gjorde mange oppfinnelser. Han engasjerte seg i arbeidet med å få lagt en telegrafkabel mellom Europa og USA, som først lykkes etter flere forsøk. For å kunne måle de svake signalene som kom gjennom kabelen konstruerte han speilgalvanometeret.

Thomson beregnet at jorden var cirka 20 millioner år gammel. Han antok at jorden opprinnelig hadde vært meget varm, og at den stadig mistet energi til omgivelsene. Først da radioaktive grunnstoffer ble oppdaget, og man innså hvilke prosesser som foregikk i solen, skjønte man at jorden er cirka 230 ganger eldre.

Thomson mottok gjennom livet en rekke belønninger og utmerkelser. Han ble blant annet utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Oslo ved Abel-festen i 1902.

Han er bisatt i Westminster Abbey ved siden av Isaac Newton.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg