Ludwig Boltzmann

Ludwig Boltzmann. Litografi 1898.

Av /KF-arkiv ※.

Boltzmanns konstant er en fysisk konstant som knytter energi på partikkelnivå til temperatur. Symbolet for Boltzmanns konstant er k. Konstanten har fått navn etter den østerrikske fysikeren Ludwig Boltzmann og er gitt av forholdet mellom gasskonstanten R og avogadrokonstanten NA:

Faktaboks

Også kjent som

boltzmannskonstanten, k

  • k = R/NA

Boltzmanns konstant beregnes av CODATA, som i 2017 justerte den til 1,380 649 03 (51) × 10−23 joule per kelvin (J/K). Standardavviket er angitt i parentes.

Enheten for Boltzmanns konstant viser at konstanten har samme dimensjon som entropi (energi dividert med temperatur). Konstanten er en fundamental størrelse i statistisk mekanikk og termodynamikk og kan ses på som en bro mellom fysikk på makronivå og mikronivå.

Fastsatt verdi

Verdien av Boltzmanns konstant har vært avhengig av definisjonen av kelvin, men i et møte den 16. november 2018 vedtok Generalkonferansen for mål og vekt (CGPM) å redefinere grunnenhetene i SI-systemet, slik at de alle kan knyttes til fysiske konstanter. Enheten kelvin skal da defineres med utgangspunkt i en eksakt verdi av Boltzmanns konstant, som av CGPM er fastsatt til:

  • K = 1,380 649 × 10−23 J/K (eksakt)

Den nye definisjonen av kelvin gjelder fra 20. mai 2019.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg