Den hellige Cecilias martyrium, kullstift og hvitt kritt på papir, 172,2x151,3 cm., utført av Domenichino 1612-1614. Denne kartongen i full størrelse er laget som forarbeid til en freske som ble utført i et kapell i kirken San Luigi dei Francesi i Roma. Kartongen er limt sammen av 14 papirflak. De overlappende limsømmene er synlige. Det finnes spor av sfumato og skraveringer. Kartongens ovale form er sekundær, det vil si skåret til en oval form på et senere tidspunkt.
Metropolitan Museum of Art, New York.
Lisens: CC0 1.0 Universal
Madonna med barn, 70,7x53,3 cm., svartkritt, kull og hvitt kritt på papir, utført av Rafael 1509-1511. Rafael utførte denne kartongen for overføring til maleriet The Macintosh Madonna som eies av The National Gallery, London.
The British Museum, London.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Kartong er tegning på tykt papir som blir brukt når man skal overføre tegningen til et annet underlag, for eksempel lerret, treplate eller murvegg.

Faktaboks

Etymologi
av fransk, til latin ‘papir’

Ved overføringen opprettholdes samsvar i størrelse og detaljer mellom den originale tegningen og den overførte tegningen på det nye underlaget.

Teknikker

Når det gjelder maleri på lerret, treplate og murvegg, finnes det i hovedsak to teknikker som benyttes ved overføring av tegningen fra kartong til nytt underlag.

Ved poncering blir kartongen lagt over underlaget. Med hjelp av et spisst verktøy blir det stukket mange hull som følger linjene i kartongens tegning. Kartongens tegning blir dermed avsatt som punkter på underlaget. Tegningens linjer kan deretter trekkes opp på underlaget ved å følge punktene.

En annen teknikk går ut på å dekke kartongens bakside med kritt og deretter feste den på underlaget. Ved å trekke opp tegningens linjer på kartongen får man avsatt kritt på underlaget, som til slutt resulterer i en kopi av kartongens tegning.

Historikk

Kartong som hjelpemiddel ved overføring av en tegning til et annet underlag er kjent siden middelalderen. Det gjelder billedvev, bokillustrasjoner og mosaikk.

Som hjelpemiddel ved utførelse av veggmalerier ble kartonger tatt i bruk i annen halvdel av 1300-tallet. Fra og med 1400-tallet ble kartonger også anvendt ved utførelse av mindre malerier på lerret og treplate.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Goldman, Paul (1988). Looking at Prints, Drawings and Watercolours. A Guide to Technical Terms. London: British Museum Publications Ltd.
  • Mørstad, Erik (1996). Malerileksikon. Teknikker, motivtyper og estetikk. Oslo: ad Notam Gyldendal

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg