Karbokationer. I en løsning av trifenylmetylklorid (1) vil en del av forbindelsen foreligge som karbokationer (2).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Karbokationer er positive ioner hvor ladningen helt eller delvis er knyttet til ett eller flere karbonatomer. Karbokationene blir delt i klasser avhengig av bindingsforholdene til det sentrale karbonatomet.

Faktaboks

Uttale
kˈarbokatiˈoner

Karbeniumioner

En viktig klasse karbokationer utgjøres av karbeniumionene (avledet av karbener), som har tre bindinger til karbon. Det enkleste karbeniumionet er metylkationet, som har kjemisk formel CH3+.

Under vanlige betingelser er karbeniumioner oftest ustabile. Direkte påvisning er derfor vanskelig. Det er imidlertid indirekte vist at karbeniumioner spiller en viktig rolle som mellomprodukter i mange kjemiske reaksjoner.

Radikalkationer

En annen viktig klasse utgjøres av radikalkationer. De kalles ofte for molekylioner fordi de kan dannes direkte fra molekylene ved at et valenselektron fjernes. Slike ioner har fått økende oppmerksomhet fordi de opptrer i mange kjemiske reaksjoner.

Historikk

Oppdagelsen av karbokationene tillegges Moses Gomberg (1902), som oppdaget at løsninger av trifenylmetylklorid ledet strøm når bestemte løsningsmengder ble benyttet. Han forklarte denne oppdagelsen med at det ble dannet trifenylmetyleniumioner.

Eksistensen av karbeniumioner har senere blitt bekreftet på andre måter. For eksempel har man klart å isolere salter som har blitt strukturbestemt ved hjelp av røntgenkrystallografi. Forskningen omkring karbeniumionene skjøt fart i 1950-årene, da det ble tatt i bruk supersyrer som blandingen av SbF5 og HF. I supersyre kan man danne karbeniumioner ved å protonere alkener. Mange spektroskopiske metoder egner seg for å karakterisere ioner dannet på denne måten. Gassfasestudier av ionereaksjoner ved bruk av massespektrometriske målemetoder har hjulpet mye for forståelsen av karbeniumionenes kjemi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg