matpiggsopper

Blek piggsopp (Hydnum repandum) danner mykorrhiza med skogstrær. Utmerket matsopp det er lett å kjenne igjen. Alle lyse og myke piggsopper er spiselige.
Blek piggsopp
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Rødgul piggsopp (Hydnum rufescens) er like god som sin bleke slektning. Disse piggsoppene kan ofte stå i rekker eller i hekseringer.
Rødgul piggsopp
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Matpiggsopper er hattsopper som danner sporer på et piggete hymenofor. Alle matpiggsopper hører til rekken stilksporesopper. Tidligere ble samtlige piggsopper regnet til én familie (Hydnaceae), men de er nå fordelt på flere slekter, familier og ordener.

Faktaboks

Også kjent som

Hydnum

Matpiggsoppene er som navnet forteller gode matsopper. Det er tre arter i Norge: blek piggsopp, Hydnum repandum, rødgul piggsopp, H. rufescens og den sjeldne hvit piggsopp, H. albidum. Blek piggsopp og rødgul piggsopp er vanlige i hele landet.

Alle matpiggsopper lever i samliv med forskjellige skogtrær og danner sopprot .

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Stilksporesopper Basidiomycota
Underrekke Hymeniesopper Agaricomycotina
Klasse Agaricomycetes
Orden Cantharellales
Familie Hydnaceae
Slekt Matpiggsopper Hydnum

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Anders Kronberg

Hei. Skjellpiggsopp, er det den samme som Granskjellpigg? Har et bilde jeg kunne ha sendt deg... Unge eksemplarer er spiselige - i soppboka mi står det 'ikke matsopp'. Hvor går grensa her?

skrev Klaus Høiland

Granskjellpig regnes ikke som matsopp, mens furuskjellpigg er spiselig. Granskjellpigg kan riktignok brukes til soppsoya eller soppmel.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg