irokesisk

Artikkelstart

Irokesisk er en språkfamilien med språk som snakkes av urfolk i den østlige delen av USA og Canada.

Faktaboks

Uttale
irokˈesisk

Familien omfatter følgende levende språk: caiuga, cherokee, mohawk, oneida, onondaga, seneca, tuscarora og wendat. Språkene laurentisk, huron, nottoway, susquehannock = andaste = conestoga, wyandot samt en del andre språk (erie, meherrin, neutral, petun og wenro) som lingvister antar tilhørte den irokesiske språkfamilien, er utdødd. Laurentisk er opphav til stedsnavnet Canada, 'bosetting'.

«Egentlig irokesisk» er språkene til stammene cayuga, mohawk, oneida, onondaga og seneca, som alle tilhører irokeserkonføderasjonen (også kjent som haudenosaunee-konføderasjonen). Irokeserkonføderasjonens politiske og religiøse system praktiseres også i dag gjennom disse irokesiske språkene.

Den berømte The Great Binding Law of Peace er opphavet til irokeserkonføderasjonen. Denne konstitusjonen blir på rådsmøter og i ritualer (særlig den såkalte Condolence Ceremony) resitert på irokesisk ved hjelp av det mnemoniske systemet wampum. De irokesiske språkene snakkes av flere tusen mennesker i USA og Canada.

Grammatisk er irokesisk polysyntetisk (agglutinerendeflekterende) og inkorporativt med et meget komplisert pronomensystem og en avansert verbmorfologi. For eksempel er det et prefix a- som markerer om hendelser er sanne. Syntaksen er ikke bestemt fastlagt.

Ordenes posisjon i setningen kommer an på den gitte informasjonen hvor den mest aktuelle nyheten kommer først, fulgt av mindre viktige opplysninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg