scandium

Metallisk scandium. Gul farge på overflaten kommer fra oksidasjon.
images-of-elements.com.
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Scandium (Sc) er et er sølvhvitt metall som er lett bearbeide og som regnes med blant lettmetallene.

Faktaboks

Uttale
scˈandium
Etymologi
av latin Scandia, ‘Skandinavia’ fordi det først ble funnet i Skandinavia.
Også kjent som

atomnummer 21, atomsymbol Sc

Det er det første grunnstoffet i gruppe 3 i periodesystemet så det vanligste ionet er Sc3+. De andre grunnstoffene i gruppe 3 er yttrium, lantanoider og actinoider.

Det er bare en stabil isotop av scandium: 45Sc.

Forekomst

Scandium utgjør 16 milliondeler (ppm) av jordskorpen, og finnes dermed i større totalmengder enn tinn, sølv og gull. Scandium finnes i små konsentrasjoner i lantanoidmineraler og i noen wolfram-, tinn-, zirkonium- og uranmineraler. Rene scandiummineraler er få og sjeldne. Lengst kjent er thortveititt (Sc2Si2O7, scandiumsilikat) som første gang ble funnet i Iveland i Setesdal. Andre scandiummineraler er silikatet bazzitt ((Sc,Fe)2Be3(Si6O18)) og fosfatet kolbeckitt (ScPO4·2H2O).

Kjemiske egenskaper

Scandiummetall løser seg lett i de fleste syrer. I luft ved romtemperatur er det oksidasjonsbestandig, men det får en svak gul eller blekrosa fargetone pga. dannelsen av en beskyttende, tynn oksidfilm. I sine forbindelser har scandium oksidasjonstall +III. Saltene er fargeløse. Scandiumoksid er et amfotært stoff og er den viktigste av scandiums forbindelser.

Fremstilling

Valg av fremstillingsmetode for scandium avhenger av råstoffene. Ved ekstraksjon av uran får man scandium som biprodukt. Fra thortveititt fremstilles det som oksid ved smelting med natriumkarbonat (Sc2O3). Fra andre forekomster (lantanoider, uranmineraler) blir det fremstilt ved bruk av ionebytting og væske–væske-ekstraksjon. Metallet ble fremstilt første gang av Werner Fischer i 1937 ved elektrolyse av en smelte av litium og kaliumklorid. Renere metall oppnås ved å redusere scandiumtrifluorid, ScF3, med kalsium ved høy temperatur med etterfølgende destillasjon ved 1650–1700 °C.

Bruk

Scandium blir bare fremstilt i små mengder. Det har visse interessante anvendelser, bl.a. i krystaller til laserformål, som legeringstilsetning til magnesium og aluminium (øker styrken og minsker kornstørrelsen), som tilsetning til titankarbid (øker hardheten), som tilsetning til kvikksølvlamper (øker lysintensiteten) m.m.

Historie

Scandium ble oppdaget i 1876 av den svenske kjemikeren Lars Fredrik Nilson (1840-99) i mineralene gadolinitt og euxenitt. Han gav grunnstoffet navnet scandium fordi de to mineralene til da bare var kjent fra Skandinavia. Eksistensen av scandium ble forutsagt av Mendelejev 1869 i hans første periodesystem.

Scandium

Atomsymbol Sc
Atomnummer 21
Atomvekt 44,9559
Smeltepunkt 1541 °C
Kokepunkt 2836 °C
Densitet 2,989 g/cm3
Oksidasjonstall III
Elektronkonfigurasjon [Ar]3d4s2

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg