Scandium
Metallisk scandium. Gul farge på overflaten kommer fra oksidasjon.
images-of-elements.com.
Lisens: CC BY 3.0

Scandium er et grunnstoff som har atomnummer 21 og atomsymbol Sc. I ren form er det et sølvhvitt metall som er lett å bearbeide, og som regnes som et lettmetall. Scandium er det første grunnstoffet i gruppe 3 i periodesystemet, så det vanligste ionet er Sc3+. De andre grunnstoffene i gruppe 3 er yttrium, lantanoidene og actinoidene.

Faktaboks

Uttale
skˈandium
Etymologi
av latin Scandia, ‘Skandinavia’ fordi det først ble funnet i Skandinavia.
Engelsk navn
scandium

Det finnes bare en stabil isotop av scandium: 45Sc.

Forekomst

Scandium utgjør 16 ppm av jordskorpen, og finnes dermed i større totalmengder enn tinn, sølv og gull. Scandium finnes i små konsentrasjoner i lantanoidmineraler og i noen wolfram-, tinn-, zirkonium- og uranmineraler.

Rene scandiummineraler er få og sjeldne. Det som har vært lengst kjent er thortveititt (kjemisk formel Sc2Si2O7, scandiumsilikat), som første gang ble funnet i Iveland i Setesdal. Andre scandiummineraler er silikatet bazzitt ((Sc,Fe)2Be3(Si6O18)) og fosfatet kolbeckitt (ScPO4·2H2O).

Kjemiske egenskaper

Scandium regnes med blant lettmetallene. Scandiummetall løser seg lett i de fleste syrer. I luft ved romtemperatur er det oksidasjonsbestandig, men det får en svak gul eller blekrosa fargetone på grunn av at det dannes en beskyttende, tynn oksidfilm.

I sine kjemiske forbindelser har scandium oksidasjonstall +III. Saltene av scandium er fargeløse. Den viktigste scandiumforbindelsen er scandiumoksid, Sc2O3. Scandiumoksid er et amfotært stoff.

Fremstilling

Valg av fremstillingsmetode for scandium avhenger av råstoffene. Ved ekstraksjon av uran får man scandium som biprodukt. Fra thortveititt fremstilles scandium som oksid (Sc2O3) ved smelting med natriumkarbonat. Fra andre forekomster (lantanoider, uranmineraler) blir det fremstilt ved bruk av ionebytting og væske–væske-ekstraksjon.

Metallet ble fremstilt første gang av Werner Fischer i 1937 ved elektrolyse av en smelte av litium og kaliumklorid. Renere metall oppnås ved å redusere scandiumtrifluorid, ScF3, med kalsium ved høy temperatur med etterfølgende destillasjon ved 1650–1700 °C.

Bruk

Scandium blir bare fremstilt i små mengder. Det har visse interessante anvendelser, blant annet i krystaller til laserformål, som legeringstilsetning til magnesium og aluminium (øker styrken og minsker kornstørrelsen), som tilsetning til titankarbid (øker hardheten) og som tilsetning til kvikksølvlamper (øker lysintensiteten).

Historie

Eksistensen av scandium ble forutsagt av Dmitrij Mendelejev i 1869 i hans første periodesystem. I 1876 ble grunnstoffet oppdaget av den svenske kjemikeren Lars Fredrik Nilson (1840–1899) i mineralene gadolinitt og euxenitt. Han gav det navnet scandium fordi de to mineralene til da bare var kjent fra Skandinavia.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

scandium
Smeltepunkt
1541 °C
Kokepunkt
2836 °C
Massetetthet
2,989 g/cm³

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg