hydrogenmoderert kjernereaktor

Artikkelstart

Hydrogenmoderert kjernereaktor er en selvregulerende, fjerdegenerasjons kjernereaktor som bruker hydrogen som moderator og kalium som kjølemiddel. Reaktoren er under utvikling.

Det spesielle med denne reaktoren er at kjernebrenslet består av uranhydrid (UH3) i stedet for urandioksid som er det vanlige for lettvannsreaktorer. Uranet som benyttes er anriket til 5 prosent 235U. Uranhydridet fungerer både som brensel og som nøytronmoderator.

Driftstemperaturen er cirka 550 o C. Ved en økning i temperaturen frigjøres hydrogenet fra reaktorkjernen. Hydridets evne som moderator blir da svekket hvorved reaktiviteten i kjernen avtar. Ved fallende temperatur, for eksempel som følge av økt energiuttak fra reaktoren, vil uranet i reaktorkjernen reagere med hydrogenet og igjen danne uranhydrid. Da vil reaktiviteten i kjernen gjenopptas. Reaktoren fungerer på denne måten som et selvregulerende system, der energiproduksjonen til enhver tid tilpasses forbruket. Dette gir reaktoren en form for innebygd sikkerhet mot overoppheting, som også sikrer at kjernefysisk nedsmelting blir fysisk umulig.

Det amerikanske selskapet for kommersialisering av ny reaktorteknologi, Gen4 Energy Inc. (tidligere Hyperion Power Generation), har planer om å utvikle en prototyp for denne reaktoren. Reaktoren vil bli bygd som en småskalareaktor som kan levere 70 MWv eller 27 MWel.

Selskapets visjon er at reaktoren skal kunne masseproduseres på en fabrikk og leveres i en forseglet container med en bredde på cirka 1,5 meter. Den kan graves ned slik at den blir ytterligere beskyttet fra omgivelsene. Reaktoren skal være tilnærmet vedlikeholdsfri og kunne operere i en 7 til 10-års periode uten behov for opparbeiding av brensel eller andre former for mekaniske inngrep. Den viktigste anvendelsen vil være energiforsyning i fjerntliggende områder.

Foreløpig er prosjektet stilt i bero. Inntil videre har selskapet prioritert utvikling av metallkjølte hurtigreaktorer, se blykjølt hurtigreaktor.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg