Heitevegg er en type dessert bestående av hveteboller som serveres med en varm melkeblanding over. Retten forbindes spesielt med fastelavn og Bergen.

Det er beskrevet både enkle og mer avanserte varianter av heitevegg, men felles for alle er at en blanding av melk og/eller fløte, sukker, smør og eventuelt kanel eller kardemomme kokes opp og helles over bollene i en dyp tallerken.

En mer avansert variant fylles før den varme melkeblandingen helles over. Fyllet kan lages av innmaten i bollens øvre del, blandet med fløte, smør, eggeplomme, mandel-masse og revet skall av sitron. Fyllet skal ikke være tyntflytende. Den hule, øvre del av bollen settes på plass igjen over fyllet. Bollene glasseres med pisket eggehvite og melis, og tørkes i steikeovnen. Bollene serveres varme sammen med med kokt fløtemelk, sukker og smeltet smør.

Heitevegg beskrives gjerne som en variant av fastelavnsboller. I katolsk tid ble bollene spist to dager etter fastelavnssøndag, det vil si på feittirsdag. Enkelte steder ble dagen også kalt kvitetirsdag, fordi man spiste hvit mat, altså melke- og melmat, blant annet boller, som en overgang til den magre kosten i fasten. Danskene kaller dagen Hvide Tirsdag.

Retten er beslektet med den tyske «heisse Wecke», som kan oversettes som «varm kile». Retten kom trolig til Bergen gjennom samhandel med hanseatene. Bollene hadde opprinnelig en kileform. Det beskrives at toppen ble skåret av, innmaten fjernet og erstattet med smør. Varm melk ble helt over bollene, og det kunne strøs sukker og kanel på toppen.

  • Bolstad Skjelbred 1995. År og dag. Tradisjoner i årets løp. Bibliotekarens lille oppslagsbok. Universitetsbiblioteket i Oslo.
  • Bringéus, Nils-Arvid 1978. Fastlagsbullarna och deras föregångare i Gastronomisk kalender, s. 46-70.
  • Hagberg, Louise 1911. Fastlag och hetvägg i Maal og Minne, s. 518-535.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.