Hamster tatt av rødrev
En rødrev har tatt en hamster i en hveteåker i Tsjekkia.

Hamster, eller vanlig europeisk hamster, er en art av gnagere i hamsterfamilien. Den har en karakteristisk svart buk.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Cricetus cricetus
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Global rødlistestatus
CR – Kritisk truet

Arten som vanligvis holdes som kjæledyr er gullhamster (syrisk hamster).

Beskrivelse

Hamsteren er en temmelig stor smågnager som kan veie nesten et halvt kilo. Den har en karakteristisk svart buk og kort hale som er om lag fem centimeter lang.

Levevis

utbredelse av hamster
Utbredelse av hamster (Cricetus cricetus). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av hamster

Hamsteren spiser frø, røtter og planter, dessuten insekter og smådyr. Den hamstrer ivrig, og et lager kan inneholde opptil 65 kilo føde. Den graver ganger i bakken med flere rom, gangene kan nå ned til to meters dybde. Om vinteren går den i dvale dypt nede i en gang, men våkner omtrent én gang i uka for å spise av lageret. Vinterdvalen påbegynnes når lufttemperaturen synker ned til 4 °C.

Utbredelse

Hamsteren lever på grassletter og stepper, inkludert jordbruksland. Den er utbredt fra Nederland og det østligste Frankrike og østover i et belte gjennom Sør-Russland og Sibirs tempererte sone til Tobolsk og Jenisej. Arten regnes som truet i det vestlige Europa, der flere lokale bestander nå er utrydda. Bestanden østover fra det østlige Europa regnes som bedre. Hamsteren kan leve opp til 400 meter over havet.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

hamster
Cricetus cricetus
GBIF-ID
2438704

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg