halse

Fembøringen «Salarøy»

Fembøringen "Salarøy" som går for styrbord halser.

Av /Tromsø Museum – Universitetsmuseet.
Lisens: CC BY NC ND 3.0
Seilbåten "Dagny" i Byfjorden
En moderne seilbåt som går for babord halser. Forstagets nedre hjørne er alltid halsen.
Seilbåten "Dagny" i Byfjorden
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Å halse betyr at en seilbåt går med vinden inn fra styrbord eller babord side. For eksempel ved vind inn mot båtens styrbord, kalles det å gå for styrbord halser.

Faktaboks

Etymologi
av norrønt hals – Nærmest drakehodets hals på vikingskip.
Også kjent som

Halsbarm

Opprinnelig kommer uttrykket fra seilbåter med råseil. For å holde et råseils form ved eksempelvis vind fra styrbord, holder en losiden av seilets nedre hjørne på plass ved å stramme seilets babordlik akter på skjøtet, og stramme seilets styrbordlik forut. Hjørnet på seilet som er på losiden møter vinden først, og er lengst framme på skuta; dette kalles for seilets hals. På bermudariggede seilbåter er ikke uttrykket like relevant siden forliket møter vinden først på både styrbord og babord hals.

Alternativt går også fartøyet for sine skjøter, som vil være det motsatte av halsene. Når båten seiler for babord halser, går det også for styrbord skjøter. Seiler en med styrbord halser, går en også for babord skjøter. Det er skjøtene på motsatt side av den siden vinden kommer inn fra, som er i bruk.

Man sier at båten ligger på en hals unntatt når den går opp mot vinden for å stagvende eller jibbe. Å halse rundt betyr å vende båten med vinden, altså å gjøre kuvending.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg